Je hebt het misschien weleens gezien in films. Als mensen in de bergen worden bedolven door sneeuw, gaan er meteen honden naar ze op zoek. Elk jaar wordt een wereldkampioenschap voor deze lawinehonden gehouden. Dit keer is dat extra bijzonder, want de Nederlandse herder Andy doet ook mee.

Andy woont sinds hij 8 weken oud is bij zijn baasje Jantine. Samen trainen ze al een paar jaar om van hem een supergoede reddingshond te maken. Jantine: “We gaan vaak met een heel team op pad. Een paar mensen verstoppen zich, zodat de honden ze kunnen zoeken. De dieren leren zo precies wat ze moeten doen als er echt een noodsituatie is, bijvoorbeeld omdat kinderen verdwalen in een bos.”

Natuurtalent in het bos

Al snel werd duidelijk dat Andy een natuurtalent is. Vooral in het bos vindt hij mensen razendsnel terug. De afgelopen jaren won hij grote Nederlandse en Duitse wedstrijden voor reddingshonden. Daardoor kreeg Jantine een idee: “Ik houd zelf heel erg van wintersport en ik dacht dat Andy het misschien wel leuk zou vinden om ook naar mensen in de sneeuw te zoeken.”

Speciale cursus

Jantine en Andy hebben daarom een speciale cursus gevolgd in Oostenrijk. Dit jaar is Andy voor het eerst goed genoeg om mee te doen aan het WK voor lawinehonden. Daar moet hij zo snel mogelijk mensen vinden die zich onder de sneeuw hebben verstopt. Jantine skiet ondertussen met hem mee.

Finland en Oostenrijk

“Dat WK wordt wel spannend”, zegt Jantine. “De meeste andere honden die meedoen, komen uit landen als Finland of Oostenrijk. Die zijn helemaal gewend aan de sneeuw, terwijl Andy het afgelopen jaar maar 6 weken in de kou heeft getraind.”

Lekker speuren

Andy maakt het in elk geval niet uit hoe hoog hij eindigt. Jantine: “Hij is superblij dat hij weer sneeuw onder zijn pootjes heeft en dat hij lekker mag speuren. Hij weet niet eens dat hij iets kan winnen. Dat is alleen leuk voor mij als baasje.”

copyright HuisdierenApp | Contact | Algemene Voorwaarden & Privacy Statement