Konijn met klitten zo dik als een tapijt. ‘De eigenaar borstelde alleen de toplaag van de vacht en had niet door dat daaronder een enorme klit zat’, aldus Ester Hoornweg van Adore Kattentrimsalon. Ze ontving deze dieren voor de lockdown.
Konijn met klitten zo dik als een tapijt. ‘De eigenaar borstelde alleen de toplaag van de vacht en had niet door dat daaronder een enorme klit zat’, aldus Ester Hoornweg van Adore Kattentrimsalon. Ze ontving deze dieren voor de lockdown. © Adore Kattentrimsalon

Coronaklitten zo dik als tapijt nu trimsalons dicht zijn, schokkende gevolgen voor huisdieren

OIJEN – Konijnen met klitten zo dik als een tapijt en katten die onder de wonden zitten door een verwaarloosde vacht. Trimsalons horen niet bij de essentiële winkels en moeten hun deuren gesloten houden tijdens de lockdown. Maar lang niet alle baasjes krijgen de klitten er zélf uit. 

Toen de Oijense trimsalon van Ester Hoornweg nog open was, verzorgde zij dagelijks dieren. ,,Tijdens de lockdown proberen eigenaren het zelf, wat soms helaas leidt tot schokkende gevolgen.” De eigenaresse van de kattentrimsalon kent het dierenleed goed als gevolg van haar gesloten zaak. 

,,Wij trimmers zien soms de verschrikkelijkste dingen als de vacht niet goed is onderhouden. Niet iedere eigenaar kán dat”, vertelt de dierenverzorgster aan deze site. Al na enkele dagen na de sluiting van haar zaak kreeg ze telefoontjes van klanten die zagen dat hun huisdieren klitten ontwikkelen die ze er onmogelijk zelf uitkrijgen. Sommigen probeerden het zelf, maar dat gaat helaas weleens mis. 

Tekst gaat verder na de foto. 

Kat die zijn eigen vacht niet goed schoon kan houden en genoodzaakt is om naar een trimsalon te gaan zodat hij gezond blijft. Ze ontving deze dieren voor de lockdown.
Kat die zijn eigen vacht niet goed schoon kan houden en genoodzaakt is om naar een trimsalon te gaan zodat hij gezond blijft. Ze ontving deze dieren voor de lockdown. © Adore Kattentrimsalon

,,Klitten zo groot als kastanjes zitten soms strak op de huid bij de kaak of oksel van een kat. Die worden alleen maar groter en pijnlijker. De kans op ontstekingen, schimmels en een kapotte huid wordt zonder verzorging met de dag groter. Dieren kunnen er zelfs aan overlijden als wonden onbehandeld blijven”, vertelt de dierenverzorgster. 

Maar meestal beseffen mensen dat ze het niet zelf kunnen, waardoor ze wachten tot er weer kans is om naar een salon te gaan. Dat heeft tot gevolg dat klitten met de dag dikker worden. ,,Dan kan een kat met een onzichtbare huidaandoening daaronder weken vergaan van de pijn.”

Kat met geïrriteerde huid onder klit, die verwijderd is in een trimsalon. Ze ontving deze dieren voor de lockdown.
Kat met geïrriteerde huid onder klit, die verwijderd is in een trimsalon. Ze ontving deze dieren voor de lockdown. © Adore Kattentrimsalon

Wat zeggen vakorganisaties?

Ester Hoornweg probeert in een wanhoopspoging de overheid te overtuigen dat de salons tóch onder de essentiële winkels vallen. Ook de vakorganisatie voor trimsalons (ABHB) lobbyt voor heropening. Voorzitter Henk van Houwelingen zegt zich niet te kunnen vinden in het standpunt van de overheid, dat bepaalt dat een salon een publieke plaats is en daarom gesloten moet blijven. ,,Er zijn veel redenen te noemen waarom trimsalons niet bijdragen aan meer coronabesmettingen. Zo wordt er alleen gewerkt op afspraak in een gesloten ruimte. Maar belangrijker: dierenwelzijn komt door sluiting onder druk te staan.”

,,Niet iedereen weet dat dierenartsen óók kunnen knippen, meestal voor ongeveer dezelfde kosten”, zegt Annemarie Roosenboom van beroepsorganisatie voor dierenartsen KNMVD. ,,Dieren kunnen een lockdown van een paar weken meestal wel overbruggen. En zo niet, dan moeten mensen weten dat dierenartsen ook beschikbaar zijn.” Dat doen ze volgens Roosenboom wel degelijk, zéker in noodsituaties. 

Met de handen in het haar

Toch zit de eigenaresse van de Oijense trimsalon met haar handen in het haar. Hoornweg verwacht dat dieren met ernstig vervilte vachten komen te zitten als trimmers na 19 januari niet hun werk mogen hervatten. ,,Ik kan mijn klanten wel doorverwijzen naar een dierenarts, wat ik sowieso doe als een dier wonden heeft, maar daarvoor is niet altijd meteen plek. Wij trimmers zijn ervoor om een dier met een verwaarloosde vacht snel te helpen, zonder dat we hem onder narcose hoeven te brengen. Dat is bij een dierenarts soms wel gebruikelijk.” 

,,Ik begrijp de coronamaatregelen. Maar verwaarlozing is mijn angst. We zouden geen dieren moeten weigeren die het écht nodig hebben.”

Bron: BD

Delen