Bij een huisdier denk je misschien aan een hond of kat, maar ook mieren vinden steeds vaker hun thuis bij mensen. Het is razend druk bij de Mierenboerderij, een bedrijf dat mieren verkoopt als huisdieren. De vraag naar deze beestjes is vanwege de coronacrisis enorm gegroeid.

Toen de 14-jarige Mick thuis kwam te zitten tijdens de coronacrisis, vond zijn moeder Eva dat hij een hobby moest zoeken. “Hij had even niets te doen natuurlijk”, vertelt ze aan EditieNL. “Toen kwam hij zelf met mieren aan. Dat had ik even niet verwacht!”

“Ik heb hem twee voorwaarden gegeven: dat hij zich er goed in verdiept en dat hij zorgt dat ze niet ontsnappen. Hij doet het heel goed.” Zelf begint ze het ook wel leuk te vinden. “Het is toch een apart iets hoor, wel heel leuk!”

Suikerwater en zaadjes

Maar waarom dan mieren, en niet een iets meer knuffelbaar huisdier? “Ik was altijd al geïnteresseerd in mieren in de tuin bijvoorbeeld. Dan ging ik hun sporen volgen, dat vond ik heel grappig”, vertelt Mick.

Hij doet zijn best ze zo goed mogelijk te verzorgen. “Tot nu toe zijn het bij mij best rommelige mieren. Ze hebben al hele sporen achtergelaten. Ik moet ze eten geven met suikerwater en zaadjes. Ik moet ze ook niet te veel stress bezorgen, want dan gaan ze dood.”

Meer tijd voor hobby

Mick is lang niet de enige die tijdens de coronacrisis met deze hobby begon. “We hebben het extreem druk”, vertelt Jan-Peter Oudenampsen van de Mierenboerderij. Het bedrijf verkoopt niet alleen mieren, maar ook alles wat je verder nodig hebt om je eigen mierenboerderij te beginnen.

“Het is een hobby die alsmaar toeneemt. De interesse is gegroeid, dat kan met corona te maken hebben, want mensen hebben iets meer tijd en zijn meer thuis.”

Zelf begon Jan-Peter in 2009 op zijn zolderkamer, dat is inmiddels uitgegroeid tot een fulltime baan. “Ik heb een hele kast vol met allemaal mierenkolonies, in allemaal gipsnesten ook. En natuurlijk een heel magazijn vol met bestellingen. Zeker tijdens corona is het vooral daarop gericht en wat minder een showroom.”

Bijzondere intelligentie

Jan-Peter vindt mieren ontzettend interessant. “De kolonie als geheel wordt steeds groter en je ziet de mieren enorm samenwerken. Dat is heel cool om mee te maken en interessant om te zien. Een mier is op zichzelf niet zo slim, als je die op tafel zet zie je ‘m overal heenlopen. Als groep bij elkaar hebben ze een heel bijzondere intelligentie.”

Het leuke aan het hebben van een eigen mierenboerderij is volgens Jan-Peter dat je de ontwikkeling van de kolonie kan volgen. “Terwijl dat normaal onder de grond gebeurt. Je ziet een soort maatschappij op zichzelf.”

Delen