ARNHEM – De Arnhems dierentuin Koninklijke Burgers’ Zoo haalt vijftien zwartvoetpinguïns naar binnen vanwege langdurige kou in combinatie met stevige nachtvorst.

Het is een hardnekkig misverstand dat alle zeventien pinguïnsoorten in het wild in de kou zouden leven. De zwartvoetpinguïns die nu naar binnen gehaald worden, leven langs de kusten van Zuid-Afrika en Namibië en zijn deze extreme winterse omstandigheden niet gewend. De vijftien dieren waar het om gaat, hebben geen eigen rotshol ter beschikking.

Pinguïns bij de kachel

Het Arnhemse dierenpark heeft vijftien jonge en andere partnerloze zwartvoetpinguïns gevangen om ze elders in het park bij de warme kachel te laten verblijven tot de kou voorbij is.

„In de kolonie zwartvoetpinguïns vormen de volwassen vogels in principe paartjes voor het leven, die gezamenlijk broeden in een rotshol en dit ook verdedigen richting nieuwkomers. Jonge en andere partnerloze dieren hebben meestal wat geduld nodig voor ze erin slagen een partner én rotshol te bemachtigen”, meldt de dierentuin.

Aangezien langdurige kou in combinatie met stevige nachtvorst wordt voorspeld, haalt Burgers’ Zoo de vijftien jonge en partnerloze vogels daarom naar binnen.

Weinig soorten leven permanent rond Antarctica

De meeste wetenschappers onderscheiden zeventien pinguïnsoorten die op het zuidelijk halfrond leven. Het is echter een mythe dat alle soorten in koude gebieden leven. De meest noordelijke pinguïnsoort leeft zelfs bijna op de evenaar op de Galapagos-eilanden.

Zeven soorten zijn leven in of rond Antarctica, maar enkele van die soorten trekken in het koudste jaargetijde iets meer naar het noorden naar omliggende eilanden. Slechts drie à vier soorten leven permanent Antarctica. Eén ervan is de bekende keizerspinguïn.

Bron: Dierentuin haalt pinguïns naar binnen vanwege de kou | Binnenland | Telegraaf.nl

Delen