Het is 4 oktober dierendag, dé dag om je huisdier extra liefde en aandacht te geven. Maar wist je dat niet alleen Fikkie en Minoes daarvan genieten? Huisdieren kunnen namelijk ook een positieve invloed hebben op de manier waarop wij ons voelen. Een huisdier maakt gelukkig, zo luidt de algemene opvatting. Misschien iets te kort door de bocht, maar huisdieren doen wel wat met ons. Tenminste, als je van dieren houdt.

Niemand zal zeggen: ’Ik ben gelukkig, want ik heb een hond.’ Het kan natuurlijk wel zó leuk zijn om je viervoeter te zien spelen dat je daar blij van wordt. Gezelschapsdieren houden maakt dus niet zozeer gelukkig, maar kan wel voor een hoop geluksmomenten zorgen.

Eenzaamheid

Marie-Josie Enders, hoogleraar Antrozoölogie aan de faculteit Pychologie en Onderwijswetenschappen aan de Open Universiteit in Heerlen en tevens gz-psychologe deed promotieonderzoek naar de invloed van een gezelschapsdier op de kwaliteit van leven van ouderen.

De hoogleraar concludeerde onder meer dat ouderen zich minder eenzaam voelen met een huisdier. Dit bevestigde wat Enders al dacht. „Een huisdier vult voor veel mensen die niet veel anderen om zich heen hebben, de gaten in hun netwerk op.”

Een dier kan helpen depressieve gevoelens te verminderen. „Mensen die met een depressie kampen zijn vaak apathisch, willen niet gestoord worden en trekken zich terug. Dat gaat een beetje moeilijk met een huisdier. Een hond komt bijvoorbeeld naar je toe, legt zijn hoofd op je schoot en vraagt om eten, aandacht of een wandeling. Dan kom je in beweging en je laat hem uit.”

Verantwoordelijkheidsgevoel

„Voor een dier zorgen brengt verantwoordelijkheidsgevoel en structuur met zich mee. Een dier moet immers elke dag eten en aandacht krijgen. Ook dit kan voor mensen met een depressie positief werken”, voegt Enders toe. Volgens haar maakt het niet uit of je nu een hond, kat, konijn of hamster hebt. “Je draagt er de verantwoordelijkheid voor, wat weer tot meer zelfwaardering leidt.” Een kat of hond aaien heeft een ontspannend effect vanwege het knuffelhormoon oxytocine dat dan vrijkomt. Onderzoek heeft uitgewezen dat oxytocine ook bij honden en katten optreedt. Voor zowel mens als dier is aaien heel prettig. Daarnaast gaat bij mensen het cortisolniveau dat met stress samenhangt, omlaag.

Bron: https://www.telegraaf.nl/lifestyle/986320384/dit-zijn-de-positieve-effecten-van-huisdieren-op-ons-gemoed

Delen