Geef je trouwe viervoeter vandaag nog maar wat extra aandacht, want dagelijks knuffelen brengt allerlei voordelen met zich mee. Niet alleen voor jou, maar ook voor je huisdier is dit namelijk hartstikke gezond. 

Van een gezonde bloeddruk tot een minder eenzaam gevoel: het is hoogtijd voor een knuffel.  

De voordelen van dagelijks knuffelen met je huisdier

Heb je het de laatste tijd druk? Neem dan toch de tijd om dagelijks minimaal tien minuten te knuffelen met je huisdier. Hierdoor maakt je lichaam namelijk het hormoon oxytocine aan – ook wel het knuffelhormoon – dat stress, je bloeddruk en je hartslag verlaagt. En dat is weer goed voor je hart- en bloedvaten. Daarnaast helpt dit hormoon je om socialer te zijn, je verbonden te voelen met anderen (en je huisdier) en verhoogt het je pijngrens. Aan Quest legt Nienke Endenburg, universitair docent relatie mens en dier aan de Universiteit Utrecht, uit dat dit in een onderzoek alleen is aangetoond bij het aaien van honden, maar dat dit waarschijnlijk voor alle zoogdieren wel opgaat. 

Door dagelijks te knuffelen met je huisdier kun je je ook minder eenzaam, angstig of depressief voelen. Daarnaast kunnen vooral honden emoties bij hun baasje heel goed aanvoelen, waardoor ze je echt troost komen bieden als ze merken dat het niet goed gaat. 

Ook goed voor je huisdier

Niet alleen jij haalt voordelen uit het dagelijks knuffelen met je huisdier, ook voor het beestje is het goed. Zo komt er ook bij honden het knuffelhormoon oxytocine vrij. Hierdoor voel jij je niet alleen ontspannen en verbonden met het dier, maar andersom is dat ook zo. Een lange knuffel zorgt er ook voor dat je huisdier zich veilig bij jou voelt. Daarnaast kun je hierdoor ook meteen de gezondheid van je huisdier in de gaten houden. Door je hond dagelijks te aaien, kun je bijvoorbeeld veel sneller afwijkingen zoals bobbeltjes opmerken. 

Bron: https://www.margriet.nl/lifestyle/dieren/voordelen-dagelijks-knuffelen-huisdier/

Delen