Helaas komen gebitsproblemen bij konijnen vaak voor. Het veroorzaakt last bij het konijn en vaak komt de eigenaar er pas achter wanneer het konijn al klachten vertoont. Dan is vaak behandeling door een dierenarts noodzakelijk. Konijnen stoppen met eten wanneer er problemen zijn, dus snel naar de dierenarts gaan is een must.

Het gebit

Het gebit van een konijn bestaat uit twee onder-snijtanden, twee boven-snijtanden. Deze snijtanden kun je goed zien en relatief makkelijk te beoordelen op gezondheid. Verder heeft het konijn twee stifttanden (bovenkaak) en 22 kiezen (6 boven en 5 onder aan elke kant). De kiezen zijn moeilijk te zien en de mate van gezondheid is slecht te beoordelen. Tussen de snijtanden en de kiezen is een lege ruimte. Een konijn heeft geen hoektanden.

Het ontstaan van problemen

De tanden blijven het hele leven van het konijn doorgroeien, met ongeveer 2 mm per week. Het kan gebeuren dat de tanden van konijnen niet juist of niet afslijten.

Hiervoor zijn verschillende oorzaken:

  • Verkeerde voeding, te weinig knaagmogelijkheden, tekort aan calcium
  • Verkeerde stand van de kaken (erfelijkheid), afgebroken tanden, breuk (trauma)

Andere problemen die kunnen ontstaan zijn olifantstanden, ontstekingen, abcessen of haken op de kiezen.

Symptomen

Gebitsproblemen bij konijnen kun je herkennen aan:

  • Overmatig kwijlen
  • Verdikkingen in de onderkaak en vaak tanden knarsen
  • Slechte ontlasting of vaak verstoppingen en mager worden
  • Veel oogontstekingen en uitvloeiing uit de neus

Voorkomen gebitsproblemen

De juiste voeding aan het konijn verstrekken is van essentieel belang om problemen met het gebit te verkleinen. Voor het goed afslijten van de tanden is hooi het allerbelangrijkst! De vezels in het hooi zorgen voor de juiste vertering en het kauwen voor de juiste afslijting van de tanden.

Als krachtvoer kun je het konijn het beste brokjes geven van en een goede kwaliteit en geen gemengd voer. Met gemengd voer kan het konijn selectief gaan eten en hierdoor een vitaminen – en mineralen tekort krijgen. Brokjes zorgen ook voor de juiste afslijting van de tanden.

Geef liever geen knaagsteen aan een konijn, dit kan weer voor blaasgruis zorgen. Volledige voeding voorziet in alle nodige voedingstoffen, dit soort extra’s zijn niet nodig.

Tot slot

Controleer regelmatig (wekelijks!) de bek van je konijn en kijkt hoe hij eet, gaat het makkelijk, kwijlt hij, zie je een afwijkende stand van tanden?  Wanneer je merkt dat het gedrag van het konijn veranderd zijn er vaak al gebitsproblemen. Alleen een dierenarts kan gebitsproblemen verhelpen. Een konijn stopt vaak met eten bij gebitsproblemen met de dood als gevolg, dus bij twijfel altijd direct naar een dierenarts gaan. Er zijn ook dierenartsen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van konijnen en tandheelkundige ingrepen zijn steeds gebruikelijker.  

Zoek jij nog kauwsnacks voor je konijn check dan de website van dierenapotheek.nl

Delen