Dierenarts Piet kwam een paar weken geleden met zijn hondje Gijs naar de boerderij om ons bij te praten over het mentaal fit houden van je viervoeter. Niet alleen nodig, maar ook nog eens erg leuk om te doen, die “hersengymnastiek”.

Waarom is het belangrijk om je huisdier mentaal fit te houden?

Kijk je specifiek naar een hond dan is hun leven best wel saai. “Ze krijgen hun eten in de bak. De meeste baasjes weten nog wel dat de hond fysiek uitdagingen nodig heeft, maar mentaal is het net zo belangrijk. Dus voor elke hond is het heel leuk om ze te laten puzzelen.” Leuk voor je harige vriend en daarbij versterkt het de band met je huisdier.

Elk huisdier aan de hersensport

Heb je een hond, kat, konijn of paard? Hersensport is voor elk van deze vier diersoorten een aanrader. Hoe jong of oud ze ook zijn, het is voor elke leeftijdscategorie belangrijk om ze mentaal uit te blijven dagen. 

Welke trainingsspellen kun je spelen?

Van puzzels tot simpele spelletjes die je met huis-, tuin- en keukenspullen kunt spelen, er kunnen thuis genoeg spelletjes worden gespeeld. Gijs z’n favorieten:

  • Spelen met een theedoek Wat je bijvoorbeeld kunt doen, is een snoepje eerst op een theedoek leggen. Heeft je huisdier het lekkers gevonden, dan kun je door naar het tweede niveau. “Leg het snoepje in de theedoek en vouw het dicht. Dan gaat hij nadenken en ruiken.” Hoe gezellig ook, speel dagelijks maximaal 5 tot 10 minuten zo’n trainingsspelletje. “Bouw het rustig op, maak het niet te moeilijk en doe het niet te lang, anders checken ze uit.”
  • Verstop snoepjes in een eierdoos Piet verstopt thuis regelmatig voor hond Gijs een snoepje in een eierdoos. De kunst is dat de ouwe dibbes het lekkers uit de doos haalt. Lukt dat? Maak het dan steeds een gradatie moeilijker en blijf uitdagen.

Tip: maak het niet te moeilijk. “Vind je huisdier het spelletje moeilijk, maak het wat makkelijker. Het is samen genieten en spelen in plaats van per se moeten scoren.”

Huisdieren adopteren 

Wil je ook zo’n lieverd als Gijs in huis halen? Denk er eerst heel goed over na, want in principe haal je er een extra huisgenoot mee in huis met wie je jarenlang lief en leed deelt.

Ben je je daar maar al te goed bewust van, surf dan eens naar verhuisdieren.nl. Wie weet kun je een huisdier binnenkort een warm nestje bieden.

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/wonen/artikel/5227528/dierenarts-piet-hersenen-fit-honden

Delen