In de rubriek Dierenmens schrijft Annemarie Haverkamp over dieren met een verhaal. Deze week de schele witte tijger Muba. Muba kijkt een beetje scheel. Ze strijkt met haar oren langs het hekwerk alsof ze kopjes geeft. Haar spinnen klinkt als een hoog gegrom. ,,Och ja lieverd”, spreekt Robert Kruijff de witte tijger toe vanaf de andere kant van het hek. Tegen mij: ,,Zij zou het liefst bij je op schoot kruipen. Ze is met de hand grootgebracht. Een echte knuffel.”

Toch zal hij het niet in zijn hoofd halen haar aan te halen. Eerder tijdens de rondleiding passeerde een Siberische tijger die in een vorig leven zijn verzorger had opgegeten. Dat laatste is wat extreem, maar alle dieren hier bij de Stichting Leeuw in Anna Paulowna hebben een geschiedenis. Als semi-huisdier moesten ze meestal kunstjes doen als circusleeuw of ze fungeerden als statussymbool van een maffiabaas.

Muba (4), uit Slowakije, hoorde bij de inventaris van een hotel. Toen vernieuwde wetgeving wilde dieren in het resort verbood, bleven er twee opties over: afschieten of laten adopteren. ,,We kregen een mail van iemand”, zegt Robert Kruijff. ,,Zo gaat het vaak. Dan vragen we zo veel mogelijk informatie op en kijken we of we het dier hier kunnen opvangen.”

De witte tijger had geluk, in Anna Paulowna was plek. Kruijff maakte het papierwerk in orde en zijn vader bereidde het transport voor. ,,Mijn vader is gepensioneerd, heeft tijd. Samen met een vriend rijdt hij in een vrachtwagen heel Europa door om onze dieren op te halen. De kisten om tijgers en leeuwen in te vervoeren hebben we zelf gemaakt.”

Jongensboek

Het klinkt als een jongensboek en dat is het ook. Kruijff was als kind al gek op beesten. Hij hield konijnen, geitjes en – iets exotischer – nandoes. Na zijn studie bedrijfskunde had zijn vermogende familie net een groot stuk grond gekocht in de kop van Noord-Holland en van het een kwam het ander. Robert werd een soort dierentuindirecteur, maar dan in het klein. Hij ving ara’s op, en later roofvogels. Sinds tien jaar maakt de Stichting Leeuw deel uit van Landgoed Hoenderdaell.

De meeste katachtigen reizen na een verblijf in Anna Paulowna per vliegtuig door naar Zuid-Afrika, waar Kruijff inmiddels ook een stuk land heeft. Want ‘als leeuw loop je toch liever vrij rond dan dat je in een hokje zit’, aldus de initiatiefnemer. Echt wild zullen de dieren nooit meer worden, daarvoor hebben ze te veel gemist. Wel kunnen ze zichzelf zijn op een lap savanne met een hek eromheen.

Eind september zette Muba voet op Nederlandse bodem. Daarna volgde een quarantaine om er zeker van te zijn dat ze geen ziektes bij zich draagt. Sinds kort heeft ze haar eigen verblijf en loopt ze buiten. Net als haar collega-katten krijgt ze dagelijks een paar kilo vlees van een lokale slachterij. Helaas kan het publiek, dat via Facebook op de hoogte wordt gehouden, haar niet komen bekijken. ,,Ook wij zitten in lockdown.” Het gemis aan bezoekers betekent ook een gemis aan inkomsten. De stichting draait op entreekaartjes en donaties.

Afwijkingen

De schele ogen van de witte tijger zijn volgens Kruijff een van de vele afwijkingen die deze diersoort heeft. In het wild komen witte tijgers niet voor, ze zijn ooit spontaan ontstaan door een dna-foutje en mensen zijn er vervolgens mee gaan fokken.

Witte tijgers (en leeuwen) kregen grote bekendheid door de shows van het Duitse glitterduo Siegfried & Roy in Las Vegas. Decennialang voerden de extravagante illusionisten hun grote katten op ter vermaak van het publiek. Tot Roy gebeten werd door zijn witte tijger Mantecore. Hij raakte levensgevaarlijk gewond en moest maandenlang revalideren, wat het einde van de shows betekende. In mei 2020 overleed Roy (75) aan de gevolgen van corona. Siegfried leeft nog altijd in Las Vegas.

In Anna Paulowna worden alle roofdieren gesteriliseerd om te voorkomen dat ze welpjes op de wereld zetten die vervolgens ook weer niet vrij zijn. Waar mogelijk plaatsen de verzorgers mannetjes en vrouwtjes wel bij elkaar om koppeltjes te vormen. Voor Muba wordt dat lastig, want zij is de enige witte tijger. Maar wie weet in de toekomst – 2022 is volgens de Chinese horoscoop het jaar van de tijger. ,,We hebben nog 22 dieren op de wachtlijst”, zegt Kruijff. ,,En er komen steeds nieuwe aanvragen.’’

Bron: https://www.ed.nl/binnenland/het-verhaal-van-muba-de-schele-witte-tijger-ze-zou-het-liefst-bij-je-op-schoot-kruipen~a0a190bd/?utm_source=email&utm_medium=sendafriend&utm_campaign=socialsharing_web

Delen