Staat er bij jou thuis een verbouwing op de planning? Dan is het goed om rekening te houden met je huisdieren. Heb je een kat? Katten kunnen in de stress raken van verbouwingen in huis en kunnen zich verstoppen of weglopen.

Dat wil je natuurlijk voorkomen. Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.

1. KATTENLUIK

Mag je kat naar buiten, maar is er nog geen kattenluik? Dan is dit een mooi moment om er eentje te plaatsen. Tijdens een verbouwing is het belangrijk voor een kat dat-ie af en toe even weg kan vluchten als hij in de stress raakt. Is er veel herrie binnen? Dan is het fijn voor hem om buiten te zijn. Je weet wat ze zeggen over katten: een kat in het nauw maakt rare sprongen. Zorg er daarom voor dat hij genoeg bewegingsvrijheid heeft.

2. DE TOEGANG ONTZEGGEN

Wordt er slechts één ruimte in huis verbouwd? Ontzeg je kat dan tijdelijk de toegang tot die ruimte. Wil je je kat juist in één ruimte opsluiten waar niet verbouwd wordt, zorg dan voor een kattenbak, eten en drinken, en verstopplekjes in deze ruimte. Laat ‘m pas uit de ruimte als de rust in huis volledig is weergekeerd.

3. LEGE RUIMTE

Is het hele huis leeg wegens de verbouwing? Katten voelen zich in lege ruimtes niet prettig. Creëer ook nu verstopplekjes voor je kat. Gestreste katten zitten graag hoog, dus als je een plekje op hoogte kan realiseren dan wordt je huisdier daar blij van. Door zelf verstopplekjes te maken voorkom je dat je kat zich gaat verstoppen op plekken die niet handig en misschien zelfs onveilig zijn.

4. DRAAG JE EIGEN STRESS NIET OVER

Waarschijnlijk ben je zelf ook behoorlijk gestrest om de verbouwing. Houd er rekening mee dat katten dit aanvoelen en je dit op ze over kan brengen. Maar katten kunnen ook gestrest raken wanneer je ze helemaal geen aandacht meer geeft, bijvoorbeeld omdat je het druk met de verbouwing hebt. Geef je viervoeter dus nog voldoende aandacht, maar doe dit alleen als je zelf rustig bent.

5. HOUD JE KAT IN HET OOG

Houd altijd goed in de gaten waar je kat is. Tijdens een verbouwing kan het zomaar gebeuren dat je kat zich ergens verstopt waar gewerkt wordt. Zo kan hij klem of opgesloten komen te zitten of gewond raken. Zeker wanneer er ergens een wandje wordt dichtgemaakt of iets wordt afgesloten: check eerst even goed of je kat er niet achter verstopt zit.

6. STRAF JE KAT NIET

Loopt je kat continu in de weg of plast-ie van de stress in huis? Niet gek dat je je irriteert, maar straf je kat niet en schreeuw ook niet tegen ‘m. Dit verergert de stress, waardoor-ie eerder geneigd is om er vandoor te gaan.

7. TIJDELIJKE WONING

Staat er een heel langdurige verbouwing op de planning? Dan kun je natuurlijk overwegen om je kat tijdelijk in een andere woning onder te brengen. Maar bedenk wel: dit betekent dubbel verhuizen en ook verhuizen levert een kat veel stress op. Als je weet hoe jouw kat tijdens verhuizingen is, kun je zelf de afweging maken of een tijdelijke woning verstandig is of niet.

8. LAAT JE KAT WENNEN

Is de verbouwing klaar? Dan is het belangrijk dat je kat weer langzaam aan zijn verbouwde stulpje went. Laat hem de ruimtes één voor één onderzoeken. Neem hier écht de tijd voor. Door overal aan te snuffelen en kopjes aan te geven, krijgt hij een veilig en vertrouwd gevoel bij het huis.

Bron: Hoe voorkom je dat je kat wegloopt of zich verstopt tijdens een verbouwing in huis? | Libelle

Delen