Een hond met corona in Hongkong: het is momenteel wereldnieuws. Maar het roept de vraag op: wat merken dieren van het coronavirus en kan je huisdier je besmetten? De antwoorden op zes vragen hierover.

1. De coronacrisis begon toch met een dier?

Experts zeggen dat het nieuwe coronavirus dat in december uitbrak in Wuhan, net als bij virusziekten SARS en MERS bij wilde vleermuizen is begonnen. Maar hoe het virus heeft kunnen overslaan op mensen is nog steeds een groot raadsel, want de bron van de besmetting is tot nu toe niet gevonden. Feit is dat de allereerste mensen die besmet zijn geraakt met corona, in december op een dierenmarkt in de Chinese stad Wuhan waren geweest. Daar werden ook levende dieren verhandeld.

Dit coronavirus is hoogstwaarschijnlijk van een exotisch zoogdier naar de mens overgesprongen. Maar welk dier dat is, is niet bekend. “Op markten worden veel verschillende diersoorten levend bij elkaar gebracht. De omstandigheden op deze markten maakt het makkelijker dat virussen van één diersoort naar een andere dier kunnen overspringen, en ook van dier naar mens kunnen overgaan”, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

2. Er zou een hond in Hongkong besmet zijn: hoe zit dat?

Autoriteiten daar melden dat er een keeshond in Hongkong ‘licht positief’ is getest op het coronavirus. En het zou dan gaan om de eerste mens-op-dierbesmetting. Het dier werd tot tweemaal toe getest, omdat zijn baasje in quarantaine geplaatst moest worden nadat bij haar het coronavirus was vastgesteld.

De hond zelf vertoont geen ziekteverschijnselen en is in quarantaine geplaatst bij het ministerie van Landbouw, Visserij en Natuurbehoud in Hongkong, waar de hond verder wordt onderzocht. “Op dit moment is het onduidelijk of de hond daadwerkelijk besmet is, of dat het virus alleen aanwezig was in de neus van de hond door intensief contact met zijn zieke eigenaar”, zeggen virologen van de Universiteit Utrecht.

Lees het gehele artikel verder op RTL Nieuws

copyright HuisdierenApp | Contact | Algemene Voorwaarden & Privacy Statement