Er is niets ergers dan te ontdekken dat je allergisch bent voor honden, vooral als je erover nadenkt om er een te kopen of adopteren. Die allergieën moeten je er echter niet van weerhouden om de perfecte hond te vinden want er zijn verschillende honden (en katten) ‘hypoallergeen’. Een hond noem je hypoallergeen als die een (bijna) niet-verharende vacht heeft. Deze honden produceren meestal ook minder huidschilfers. Met deze honden heb je dan geen last van allergie.

De term ‘niet-verharende honden’ is een beetje een verkeerde benaming, omdat in werkelijkheid alle honden tot op zekere hoogte verharen. Aan de andere kant zijn er rassen die heel weinig verharen en daarom beter geschikt zijn voor mensen die allergisch zijn voor een hond.

Feiten en fabels

  • Alle honden verharen. De waarheid is dat alle honden inderdaad verharen. Er zit alleen een groot verschil tussen hoeveel ze verharen. Sommige hondenrassen verliezen zo weinig haar dat het moeilijk te zeggen is of ze überhaupt verharen.
  • Honden die niet (of nauwelijks) verharen hebben geen verzorging nodig. Dit is niet waar, zelfs de vacht van honden die niet verharen heeft regelmatig verzorging nodig. Meestal moeten honden die niet verharen juist meer geborsteld worden om klitten te voorkomen.
  • Hondenhaar veroorzaakt allergieën bij mensen. In feite zijn het de huidschilfers van huisdieren die allergische reacties kunnen veroorzaken. Huidschilfers zijn eigenlijk de dode huiddeeltjes die van de huid afschilferen. Wanneer deze deeltjes in de lucht komen kunnen ze worden ingeademd en een reactie veroorzaken. Daarom zal het scheren van een hond geen allergische reacties voorkomen.
  • Sommige honden zijn hypoallergeen. Correct. Sommige honden veroorzaken minder snel problemen voor mensen met allergieën maar geen enkele hond is 100% hypoallergeen. Net als bij hondenhaar produceren sommige honden gewoon minder huidschilfers dan andere. Het huidschilferprobleem is gemakkelijker op te lossen dan het probleem van het verharen. Huidschilfers kunnen aanzienlijk worden verminderd door de hond regelmatig te wassen.

Verharen hond verminderen

Hoe kan je het verharen van je hond verminderen? Het weer en de seizoenen spelen een grote rol als het gaat om hoeveel een hond verhaart, maar de algehele gezondheid van een hond is een van de grootste factoren die beïnvloedt hoeveel haar er eigenlijk uitvalt. Een hond die meer dan de gebruikelijke hoeveelheid voor het ras verhaart, kan gezondheidsproblemen hebben.

Tips om het verharen te verminderen:

  • Geef je hond voeding van hoge kwaliteit. Een van de beste manieren om overmatig verlies bij honden te verminderen is om te beginnen met een gezond dieet. Goedkoop hondenvoer bestaat meestal uit vulstoffen die honden moeilijk kunnen verteren, zoals maïs en granen. Zoek in plaats daarvan naar hondenvoer met vlees als hoofdingrediënt.
  • Voeg olijfolie of lijnzaadolie toe aan het voer van uw hond. Een theelepel (5 ml) per 4,5 kg lichaamsgewicht is een goede basis om te beginnen. Deze oliën bevatten omega-3-vetzuren die de ontstoken huid kalmeren, roos verminderen en de algehele vachttextuur verbeteren.
  • Geef je hond af en toe “menselijke voeding” snacks. Gesneden appels (zonder zaden, die kunnen nl. sporen van cyanide bevatten en zich ophopen in het systeem van uw hond), bananen en komkommers, evenals gekookt mager vlees (geen botten). Dit zijn allemaal vochtrijke voedingsmiddelen die je hond helpen gehydrateerd te blijven. Ze bevatten ook gezonde voedingsstoffen die ervoor zorgen dat de vacht van uw hond glad en glanzend blijft en het verschilferen vermindert. Vergeet ook niet dat slechts 5-10% van de dagelijkse voedselinname van je hond lekkernijen mogen zijn; de rest moet een hoogwaardige hondenvoeding zijn.
  • Geef uw hond toegang tot schoon vers water. Uitdroging kan leiden tot een droge huid, wat weer kan leiden tot overmatig verharen en zelfs ziekte. Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot genoeg schoon en vers water als hij wil drinken.

Bron: huisdiernieuws.nl

10 honden die niet of nauwelijks verharen

1. Lagotto Romagnolo

Deze Italiaanse waterhonden staan bekend om de jacht op truffels in het Italiaanse deelgebied Romagna. En naast dat ze dit exclusieve en dure ingrediënt kunnen ruiken, zijn Lagotto Romagnolos ook ‘hypoallergeen’ en behoren ze tot de lijst met de beste ‘hypoallergene’ honden die er zijn.

2. Ierse waterspaniël

Dit ras (afkomstig uit Ierland) is een van de oudste en meest vooraanstaande rassen ter wereld. De vacht van het ras moet om de paar weken worden geborsteld en om de twee maanden worden geknipt. Dit wordt gedaan om de vacht te vormen. Zolang je de vachtverzorging buiten doet zullen hun allergenen waarschijnlijk geen problemen veroorzaken

3. Afghaanse windhond

Het haar van deze honden is misschien wel beter dan dat van jou. Hoewel Afghaanse windhonden wel twee keer per week moeten worden gewassen en geborsteld, staan ze toch in deze lijst. Tevens is het één van de oudste hondenrassen op aarde. Meer informatie over de Afghaanse windhond vind je op deze site.

4. Labradoodle

De Labradoodle is een kruising van de Labrador-retriever en de poedel. Ze hebben alle energie en vriendelijkheid van een Labrador, gecombineerd met het gebrek aan haarverlies dat wordt gekenmerkt door de poedel. En niet te vergeten, ze zijn ongelooflijk schattig!

5. Barbet

Vaak verward met een Labradoodle, is de Barbet een middelgrote Franse waterhond wiens naam komt van het woord barbe, wat toepasselijk de vertaling is voor “baard”. Veel Barbet-eigenaren die normaal allergisch zijn voor honden, vinden dat ze redelijk comfortabel met hun Barbet kunnen leven

6. Basenji

Basenji’s zijn afkomstig uit Congo waar ze werden gebruikt om op klein wild te jagen. De bijnaam van deze hond luidt ‘de Afrikaanse blafloze hond’ omdat ze een soort laag gehuil hebben in plaats van de traditionele hondenblaf. Eén van hun speciale kenmerken is dat ze katachtige verzorgingsgewoonten vertonen, dus ze geven weinig geur af en ook geen huidschilfers. Een droom voor mensen met allergieën!

7. Schnauzer

Het ras is ontstaan in Duitsland en de naam vertaalt zich ruwweg in “fluister snuit” vanwege zijn kenmerkende snor. Maar maak je geen zorgen, die snorharen zullen niet in je neus kietelen als je allergieën hebt. De Schnauzer verhaart niet zelf en moet daarom wel regelmatig worden geborsteld en gekamd worden om de vacht schoon en klitvrij te houden. Zijn bijnaam “Rattler” is te danken aan het feit dat hij een uitstekende rattenvanger was en deze in een handomdraai wist de doden.

8. Shih Tzu

De Shih Tzu, ook bekend als de Chrysanthemum-hond, is ontstaan op het Tibetaanse plateau en werd ontwikkeld in China. Ze zijn gekenmerkt door een zijdeachtige vacht die helemaal tot op de grond reikt. Waarschijnlijk is hun hypoallergene aard te danken aan hun kleine omvang en hun behoefte aan frequent baden en verzorgen door hun eigenaars. Als je niet houdt van het gedoe van constante verzorging dan kun je de vacht kort laten knippen. Dus ze zijn niet bepaald onderhoudsarm maar ze zijn ideaal als niet verharende hond.

9. Tibetaanse terriër

Een andere Tibetaanse hond wiens oorspronkelijke naam Tsang Apso ruwweg “ruig of bebaard” betekent, de Tibetaanse terriër, komt uit de provincie Tsang. Het ras werd ooit uitgewisseld door monniken als een teken van geluk. Hoewel hun ruige vacht veel verzorging nodig heeft, verharen ze niet veel.

10. Maltezer

De zijdeachtige witte vacht van dit kleine ras en hun algehele luchtigheid laten ze eruit zien als knuffels, en je zult nauwelijks haar vinden op je meubels of kleding. De reden daarvoor is dat Maltese honden geen ondervacht hebben, in tegenstelling tot de meeste andere hondenrassen. In wezen hebben deze honden dus haar en geen vacht.

Delen