Eindelijk zomer, eindelijk warmte, eindelijk luieren in de tuin. Maar helaas ook een grote kans op onweders. “Een hond en een kat horen vele keren beter dan wij mensen en horen het gerommel al van ver aankomen”, zegt dierendokter Rob Lückerath. “En dat gedonder kan de dieren angstig maken.”

Lang voor wij de eerste donderslag kunnen waarnemen, weten je hond en kat al waar de bui hangt. Allebei worden ze onrustig. “Bij een hond merk je het heel snel”, zegt Rob Lückerath. “Hij gaat huilen, blaffen, bibberen, met de staart tussen de benen lopen of zijn tanden zetten in de tafelpoot. Een kat zal eerder ergens wegkruipen en bescherming zoeken in de hoop dat het snel weer voorbij is.”

Gouden tip: verjaag de kat niet uit het veilige plekje. Is dat toevallig een smalle kier achter het tuinhuis vol spinnenwebben, laat poes daar dan zitten. Of wil zij in de kelder schuilen, laat het op dat moment toe. Honden kunnen beschutting vinden in huis, in hun bench (zonder gesloten deuren!) met hun favoriete speeltje en bij voorkeur met een dekentje over zodat de bliksemschichten het stressniveau niet nog meer doen stijgen.

“Gouden tip nummer twee: doe normaal”, zegt de dierendokter nog. “Ga je dier niet beginnen troosten of extra aandacht schenken wanneer je hond huilt of blaft bijvoorbeeld. Hij vertaalt het helemaal anders en zal in de toekomst sneller gaan blaffen wanneer hij aandacht wil. Ook katten ga je beter niet aanhalen tijdens een onweer. Het enige wat je bereikt is een boze poes en die geef je liever geen vriendelijke aai over haar kop.”

Bron: Je hond of kat voelt de bui al heel snel hangen: zo help je … – Het Belang van Limburg (hbvl.be)

Delen