Je hebt het zelf niet eens in de gaten, maar je huis of appartement staat continu bol van de geluiden. Daar ben jij aan gewend, maar je hond niet.

Mensen herkennen vaak niet dat hun hond stress heeft van gewone huishoudelijke geluiden, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Californië – Davis.

STRESS BIJ HOND DOOR GELUIDEN

Plotselinge harde geluiden als vuurwerk en onweersbuien zijn voor veel honden doodeng. Maar dit nieuwe onderzoek laat zien dat zelfs gewone geluiden, zoals die van een stofzuiger of magnetron, triggers kunnen zijn.

Hoogfrequente geluiden met tussenpozen, zoals de batterijwaarschuwing van een rookmelder, veroorzaken volgens de onderzoekers eerder angst bij honden dan laagfrequent, continu geluid.

“Het is bekend dat veel honden gevoelig zijn voor geluid. Maar we onderschatten hun angst voor ‘normaal’ lawaai, omdat veel hondenbezitters hun lichaamstaal niet kunnen lezen”, zegt hoofdonderzoeker Emma Grigg.

TEKENEN VAN ANGST

Hoe herken je angst bij je hond? Overduidelijke signalen zijn ineenkrimpen, beven of terugtrekken. Maar bang gedrag is vaak subtieler. Gestreste honden kunnen bijvoorbeeld hijgen, hun lippen likken, hoofd afwenden of zelfs hun lichaam verstijven. Soms draaien de oren naar achteren en zakt hun kop onder de schouders.

GEAMUSEERD

In het onderzoek reageerden 386 hondenbezitters op het gedrag van hun honden als ze huishoudelijke geluiden hoorden. Daarnaast onderzochten de wetenschappers opgenomen hondengedrag en menselijke reacties van 62 online video’s.

Wat blijkt: eigenaren onderschatten niet alleen de angst van hun hond, de meeste mensen in de video’s reageerden eerder geamuseerd dan bezorgd op het bange gedrag.

Honden hebben een breder gehoorbereik, waardoor sommige geluiden zelfs pijnlijk kunnen zijn voor hondenoren, zoals zeer harde of hoogfrequente geluiden. Blootstelling minimaliseren kan zo simpel zijn als de batterijen in rookmelders vaker vervangen of de hond weghalen uit een kamer waar harde geluiden kunnen klinken.

PIJNLIJKE GELUIDEN VOOR HONDEN

“Honden gebruiken lichaamstaal veel meer dan hun stem – daar moeten we ons van bewust zijn”, aldus onderzoeker Grigg. “We voeden ze, huisvesten ze, houden van ze en we hebben een verzorgersplicht om beter op hun angst te reageren.”

Bron: https://www.linda.nl/nieuws/achtergrond/hond-gestrest-geluiden-huishouden/

Delen