Ongeveer twee keer per jaar wordt een teef loops. De eerste loopsheid is in de leeftijd van 6 – 18 maanden. Dit is afhankelijk van het ras. Tijdens de loopsheid is de hond 2 tot 3 dagen vruchtbaar. Een loopse teef kun je herkennen aan een gezwollen vulva en de bloederige afscheiding.

Symptomen loopsheid

Loopsheid is te herkennen aan:

  • Bloederige afscheiding
  • Geur die reuen aantrekt
  • Meer plassen
  • Verandering in gedrag, zoals aanhankelijk zijn, nestjes maken

Verschillende fasen loopsheid

Eerste fase: bloedverlies
Deze fase duurt 9 dagen. Tijdens deze fase is er afscheiding van bloed en zwelt de vulva op. Ook moet de hond vaker plassen. De teef trekt al wel reuen aan, maar wil daar meestal verder nog niets van weten.

Tweede fase: aantrekken van reuen
Deze fase duurt 9 dagen. Vervolgens begint de tweede fase. In deze fase vindt de eisprong plaats, de hond is vruchtbaar.

Laatste fase: staart opzij
Wanneer de hond de staart opzij doet is zij klaar voor de dekking.

Omgaan met een loopse teef

Wanneer de teef loops is, is het verstandig om de hond aan te lijnen gedurende de gehele loopsheid. Pas ook de route aan om zo min mogelijk langs reuen te lopen.

De meeste honden zijn tijdens de loopsheid snel afgeleid. Pas hierop je training aan om frustraties te voorkomen. Loopse teven zijn ook bij veel honden wedstrijden niet toegestaan, omdat ze de reuen te veel af kunnen leiden.

Ook zijn er loopsheidbroekjes of luiers te koop om vervelende druppels tegen te gaan in huis. Verschoon ook regelmatig de dekens in de hondenmand.

Sterilisatie hond

Vaak kiezen hondeneigenaren ervoor om hun teef te laten steriliseren. Dit kan een hoop voordelen geven. Natuurlijk is er geen loopsheid meer en daarnaast:

  • Minder kans op melkkliertumoren en baarmoederontstekingen, zeker als men vroeg steriliseert. dit wanneer de sterilisatie na de eerste loopsheid wordt gedaan
  • Geen kans op dracht
  • Geen schijndracht
  • Verminderde kans op suikerziekte. Deze ziektes worden veroorzaakt door vrouwelijke geslachtshormoon progesteron, dit hormoon neemt af na sterilisatie

Een nadeel van een sterilisatie kan zijn dat de hond wat dikker wordt, het is verstandig er rekening mee te houden door langzaam steeds wat minder te gaan voeren. Dieren die gecastreerd zijn hebben namelijk minder energie nodig.

Wat is het verschil tussen een sterilisatie en een castratie?

In de volksmond spreekt men vaak van castratie bij het onvruchtbaar maken van mannetjes dieren van sterilisatie bij het onvruchtbaar maken van een vrouwtjes dier.  Bij een sterilisatie worden de eileiders of zaadleiders die geslachtshormoon maken, onderbroken. Bij een castratie worden alle geslachtshormoon producerende organen verwijderd. Dat zijn de zaadballen en eierstokken. Omdat ook bij vrouwelijke dieren de eileiders worden verwijderd is de ‘sterilisatie’  van de teef eigenlijk een castratie.

Tot slot

Bij vragen over loopsheid of sterilisatie is het raadzaam op te nemen contact met de dierenarts of de paraveterinair. Zij kunnen informatie geven en een indicatie van kosten.

Delen