Op dierendag geef je je huisdier vaak even wat extra aandacht. Maar verdienen onze huisdieren het niet om altijd te worden verwend? Dierenarts Piet laat met wat handige trucjes zien hoe je je huisdier kunt uitdagen en zo een leuker leven geeft. De twee konijnen die hij heeft meegenomen van stichting Flappus vinden het geweldig!

Een minder saai leven voor je huisdier

Het leven van huisdieren kan vaak best saai zijn. In het wild zijn ze vaak met andere, spannende dingen bezig, zoals eten zoeken en schuilen voor roofdieren. Als huisdier hoeven ze nooit meer hun best hiervoor te doen. Het eten ligt in een bakje en ze hebben een veilig slaapplekje.

Huisdieren kunnen zich dan ook gaan vervelen en daarom is het goed om ze nét wat meer uitdaging te bieden.

Liefde gaat door de maag

Bij mensen, maar ook bij konijnen gaat de liefde door de maag. Verwen ze daarom vooral met lekkernijen, maar laat ze hier wel eerst zelf voor werken! Per konijn kan het verschillen wat ze lekker vinden en hoe snel ze doorhebben hoe ze het voedsel kunnen bemachtigen. Begin daarom makkelijk en maak het hen steeds moeilijker.

Deze snacks zijn bij veel konijnen geliefd:

  • smalle weegbree
  • vers gras
  • paardenbloemblad
  • wilgentakjes

Let op: als je ergens eten plukt, controleer dan eerst of het veilig is voor je dier om te eten! Konijnen kunnen bijvoorbeeld niet tegen sommige grassoorten. Kijk bovendien uit dat je je konijn niet te veel voert, want dat is ook niet goed.  

Je neus gebruiken

Laat je konijn dus zijn best doen om bij de snack te komen. Stop bijvoorbeeld wat plukjes gras in een lege keukenrol en laat er wat stukjes uitsteken. Als ze er dan aan trekken, komt het een beetje mee. Dit is fase één.

Om het moeilijker te maken, kun je bijvoorbeeld de twee uiteinden dichtmaken of er een touwtje aan vastknopen en boven in de kooi hangen. Het draait vooral om het werk dat de konijnen ervoor moeten doen en niet om de ‘snack’ zelf. Ze moeten hun neus inzetten om het probleem op te lossen en dat werkt fantastisch!

Een andere goede truc is bijvoorbeeld het ophangen van een slinger met wortels. De hersens moeten worden ingezet om de wortel te pakken te krijgen. Maar houd wel rekening met het niveau van jouw huisdier.

Het ‘konijn uit de boom kijken’

Konijnen lijken op verschillende manieren een bepaald probleem aan te pakken. De één is bijvoorbeeld wat brutaler en de ander wacht wat meer af en ‘kijkt het konijn uit de boom’. Door het leven van je huisdier uitdagender en leuker te maken, versterk je jullie band en leer je bovendien je dier ook wat beter kennen. Dit is ook het geval bij andere huisdieren, zoals cavia’s, honden en katten.

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/eigen-huis-tuin/artikel/5258689/huisdier-uitdagen-met-tips-van-piet


Delen