Je ontkomt er helaas niet aan; een bezoekje met je kat aan de dierenarts. Al was het maar vanwege de jaarlijkse vaccinatie. Maar hoe maak je je kat nu minder bang voor de dierenarts?

  1. Veel dierenartspraktijken werken ‘Catfriendly’. Je vindt ze in de HuisdierenApp als je onder de button ‘Dierenartsen’ filtert op ‘Catfriendly’.
  2. Oefen thuis door onderzoeken te simuleren. Maak je huisdier thuis al vertrouwd met aanrakingen door regelmatig zijn pootjes, oren en buik aan te halen. 
  3. Maak het transportmandje vertrouwd voor je kat. Katten die bang zijn voor de dierenarts, ervaren meestal al stress zodra ze het vervoersmandje zien. Maak je dier vertrouwd met dit mandje door het geopend in verschillende kamers neer te zetten met een kleedje en speeltjes erin. Je kat zal het mandje gaan zien als een slaapplekje. Vervolgens sluit je het deurtje eens als hij erin zit terwijl je rustig tegen hem blijft praten. Als laatste stap ga je eens een paar blokjes om met je kat in de mand. Blijf ook dan tegen hem praten.
  4. Zorg dat je voldoende tijd hebt voor de rit naar de dierenarts. Als je zeer gehaast naar de praktijk moet rijden, wordt je waarschijnlijk zelf ook onrustiger. Dit werkt door op je dier.
  5. Blijf zelf tijdens het bezoek, maar ook vooraf, zo ontspannen mogelijk. Katten zijn heel intuïtief. Als ze merken dat hun baasje zich anders dan anders gedraagt, is dat vaak genoeg reden tot paniek.
  6. Zit niet onnodig lang in de wachtkamer. Hoe korter jullie in de wachtkamer zitten tussen andere, zenuwachtige dieren, hoe beter.
  7. Blijf tijdens onderzoeken zoveel mogelijk bij je dier en praat op een kalme toon. Onderzoeken zijn voor je kat beter te verdragen als jij als baasje in de buurt bent.
  8. Plan een Videobel afspraak met de dierenarts: Indien er geen spoed is kun je natuurlijk ook kiezen voor een Videobel-afspraak met de dierenarts. Op afstand kijkt de dierenarts mee naar je kat in zijn eigen omgeving. Een afspraak heb je zo gepland in de HuisdierenApp onder de button ‘Videobellen’.