Kerstmis op 10 januari? Ja! Wat de Aziatische olifanten van ARTIS betreft wel. Vandaag kreeg de vierkoppige olifantenfamilie namelijk een mooi kado: de kerstboom die vanmorgen nog op de Dam stond. Olifantenverzorger Peter Bleesing (45): “Ik ken deze olifanten al heel lang en weet uit ervaring dat ze er héél blij mee zijn!” Het jongste kalfje, nu bijna 2 jaar oud, rent als eerste moedig af op de kerstboom. Daarna volgt de rest. Peter: “Het jongste kalf is heel ondernemend; hij is meer onbezonnen dan de oudere olifanten en stapt daardoor snel op iets nieuw af.” Al gauw is de kerstboom een speelobject voor de dieren. Ze ruiken eraan en stoeien ermee. “De nieuwe geuren en prikkels in hun verblijf stimuleert het gedrag en de zintuigen van de olifanten.”

Slurfknuffelen

Peter werkt al 20 jaar in ARTIS. Lang genoeg om een band te ontwikkelen met de grote dieren. Peter: “Het is vergelijkbaar met de band die je met een huisdier kan voelen. Als ik voor mezelf spreek, natuurlijk, want wat een olifant denkt of voelt kan ik niet zeggen. Maar ik heb het idee dat ik de karakters van de olifanten ken. En dat de olifanten mij herkennen – niet alleen aan mijn uniform; ook als ik andere kleren aan heb. Zodra ze mij zien dan lopen ze naar me toe.” 

Een aai over de bol of slurfknuffelen zit er op zo’n moment helaas niet in. Uit veiligheidsoverwegingen is er geen direct contact tussen de verzorgers en de olifanten. En als je ziet hoe de olifanten met de kerstboom in de weer zijn, begrijp je wel waarom. De meterslange spar scheurt snel uit elkaar. Peter: “Binnen een paar weken hebben ze de boom waarschijnlijk al platgestampt.”

Bron: https://indebuurt.nl/amsterdam/nieuws/olifanten-in-artis-krijgen-de-kerstboom-van-de-dam-kado-zon-grote-spar-is-een-soort-speeltuin~250529/

Delen