Kleine plasjes horen bij het dagelijks leven van honden- en katteneigenaren. Zieke honden, puppy’s, honden met gedragsproblemen, poezen en katers (sproeien) plassen weleens in huis. Waarom is het zo belangrijk om urine direct goed te verwijderen? En wat is de beste manier om dit te doen?

Waarom is het direct verwijderen van urine belangrijk

Honden en katten hebben zeer gevoelige neuzen. Hun reukvermogen is veel sterker dan dat van mensen. Een urinevlek kun je best zonder schoonmaakmiddelen nog verwijderen, maar de ammoniakgeur kunnen honden en katten nog altijd ruiken.

Hierdoor kunnen ‘plasplekken’ ontstaan. Daarom is het belangrijk om met speciale reinigingsmiddelen urine te verwijderen.

Wanneer de urine op het tapijt of laminaat zit, is het handig om een paar keukenpapiertjes gedurende 10 minuten weg te leggen om het vocht op te nemen. Op plaatsen waar urine in kan dringen, kun je rijst, zout of niet klontvormende kattenbakvulling weg leggen.

Verschillende reinigingsmiddelen

Hieronder worden de verschillen uitgelegd:

  • Microbiologische urinereinigingsmiddelen gebruiken o.a. bacteriën die zich voeden met organische verontreinigingen zoals urine of braaksel. Ze zijn geurneutraal en milieuvriendelijk.
  • Enzymatische urinereinigingsmiddelen breken daarentegen de structuur van de stinkende urinezuurkristallen af. Als er geen geur is die honden aan oude urineplekken herinnert, zien ze de betroffen plek niet als vaste plek om te plassen.

Lees de verpakking van een reinigingsmiddel altijd goed, zodat je weet wat je gaat aanschaffen.

Tips om ‘urine-problemen’ te voorkomen

  • Bij de komst van een puppy, rol alle tapijt op zodat daar al geen plasjes op gedaan kunnen worden.
  • Wanneer er urine op PVC of tegels zit maak dit dan schoon met azijn of speciale urineverwijderaar.
  • Heeft je huisdier op een deken of kleding geplast. Spoel de plek uit, dit om de urine te verdunnen. Doe het daarna in de was op 60 graden. Wassen op 60 graden doodt niet alleen de in de urine aanwezige bacteriën, maar verwijdert ook de onaangename geur. Wanneer de dekens of kledingstukken niet geschikt zijn voor deze temperatuur, dan kun je een enzymatisch wasmiddel toevoegen. Hiermee gaan de urinekristallen stuk, die de onaangename geur veroorzaken.
  • Wanneer je kringen van urine hebt, dan kun je met gedistilleerd water de kringen verwijderen.
  • Bij parketvloeren moet je snel handelen, omdat de urine in het hout kan trekken. Veeg de urine op en maak het schoon met verdund azijnzuur of citroenzuur. Is de vlek al droog, dan moet je professionele hulp inschakelen.
  • Voedt je huisdier goed op, leer je kat op de kattenbak plassen en laat je puppy om de 2 uur uit.

Sproeien van katten

Maak de besproeide oppervlaktes schoon met Urine off en laat het drogen. Gebruik géén producten met sterke geuren (ammonia of schoonmaakbleek). Dit kan je kat ‘triggeren’ om nogmaals op dezelfde plek te sproeien of plassen. Feliway is een product dat een kat zich in huis prettiger laat voelen, zeker als er meerdere katten in één huishouden zijn. Maar er kan een onderliggende oorzaak zijn van het in huis plassen. Neem daarvoor contact op met een dierenarts om medische oorzaken uit te sluiten en neem contact op met een kattengedragsdeskundige.

Zieke honden of katten

Als een oudere hond of kat plots incontinent wordt of niet snel genoeg buiten is om te plassen, ga dan naar een dierenarts. De dierenarts kan bij veel gevallen van incontinentie helpen. Bij incontinentie kun je waterdichte onderleggers gebruiken of een luier omdoen. Je huisdier straffen als hij in huis plast is zeker geen oplossing!

Delen