Tijdens de rui-periode verandert je hond of kat van vacht. Dit gebeurt wanneer de temperaturen beginnen te stijgen of te dalen, dus richting de lente en de herfst.

Lenterui: Start bij het stijgen van de temperatuur: vanaf april of mei. De dikke wintervacht maakt plaats voor een dunnere vacht met een ademende bovenvacht.

Herfstrui: Start met het dalen van de temperatuur: vanaf oktober of november. De dunne zomervacht wordt vervangen door een dekkende ondervacht en lange bovenvacht

Let op: huisdieren die veel binnen zitten kunnen het hele jaar door flink verharen. In deze blog wat tips om de rui-periode voor je hond of kat zo aangenaam mogelijk te maken.

Voeding

Wanneer je de juiste voeding hebt voor je hond of kat, probeer dan niet te vaak te wisselen. Dit kan het verharen juist bevorderen. Wanneer je hond veel verhaart dan kun je kijken naar een passende voeding met een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren. Wanneer er niet genoeg onverzadigde vetzuren in de voeding zitten dan kan je dier een droge huid, schilfertjes en snel uitvallende haren krijgen.

Ook het geven van voedingssupplementen kan helpen met de rui-periode van je hond of kat. Denk hierbij aan supplementen zoals die Omega 3- en 6 vetzuren bevatten. Ook zalmolie of visolie helpt om de huid en vacht van je huisdier te ondersteunen, dit bevat ook veel Omega 3 en Omega 6 vetzuren.

Borstelen

Het borstelen van je hond of kat is ook een uitstekende oplossing. Borstel langharige honden of katten minimaal tweemaal per week. Het borstelen van honden of katten met korte vacht volstaat minimaal éénmaal per week. Met borstelen verwijder je de loszittende haren en masseer je de huid. Een hond laten trimmen doe je het beste na de rui-periode.

Ook het wassen van je hond of kat kan, maar doe dit niet te vaak. Eens in de drie maanden is dit meer dan voldoende.

Tot slot

Wanneer je denkt dat de vacht van je hond of kat niet gezond is. De vacht ziet er vaal uit, met schilfers of zelfs kale plekken of je hebt er een vervelend gevoel over. Ga dan altijd naar een dierenarts!

Delen