Stichting AAP maakt zich zorgen om de vele servals die momenteel totaal mislukken als huisdier. Vorige week beet een ontsnapte serval een konijn dood. “Waarom nemen mensen niet een gewone kat als huisdier? Dat is al moeilijk zat.”

Bij de opvang van Stichting AAP in Almere wordt een serval binnengebracht. De katachtige is ver van huis: normaal gesproken leven servals op de Afrikaanse savanne. De eigenaresse wil van het dier af vanwege een bijtincident. Directeur David van Gennep: “We hebben er in 6 maanden tijd al acht opgevangen en er staan er zestien op de wachtlijst.”

‘We kunnen ze niet temmen’

Ook bij andere katachtigen zoals Savannah-katten en caracals ziet Van Gennep het regelmatig misgaan. “De meeste dieren die bij ons worden binnengebracht zijn vaak geestelijk en lichamelijk verminkt: een groot probleem”, weet hij.

“Wij mensen denken dat we ze kunnen temmen, maar dat is niet zo. Als ik hier met een stukje vlees naar binnen wandel, gedragen ze zich als wilde dieren. Dan slaan ze hun klauwen uit en kun je ongelooflijke problemen krijgen.”

Stokstaartjes en stinkdieren

Sinds 2010 is het aantal opgevangen dieren van privé-eigenaren verdrievoudigd. Andere dieren die Stichting AAP in grote aantallen opvangt zijn degoes, stokstaartjes, eekhoorns en stinkdieren. Hun onvoorspelbare gedrag is niet het enige waar Van Gennep zich zorgen over maakt.

“Vaak dragen ze ook ziektes bij zich. We zien bij deze dieren allerlei ziekteverwekkers, maar we testen ze alleen op de ziektes die we kennen. Wat als er eentje een zoönose bij zich heeft? Dat wordt dan een lelijk verhaal. De vraag is hoeveel risico je daarin wilt nemen.”

Huis- en hobbydierenlijst

Van Gennep kan niet wachten tot de Huis- en hobbydierenlijst, eerder de ‘positieflijst’, van de overheid eindelijk klaar is. Daarop komen de dieren te staan die we als huisdier mogen houden. Een beoordelingscommissie is nu bezig om 260 dieren te toetsen op hun geschiktheid als huis- of hobbydier.

In 2021 moet de lijst klaar zijn. En Van Gennep hoopt dat de serval, die nu nog met een vergunning gehouden mag worden, niet door de keuring komt. “Nu is het een konijn, maar straks is het een baby.”