In Frankrijk is de escargot een vaste gast op veel menukaarten, maar geef ze níet aan je viervoeter. Slakken, zowel naakt als met huis, kunnen namelijk levensgevaarlijk zijn voor je hond.

De Hondenbescherming vertelt hoe dat komt en deelt waar je op kunt letten.

SLAKKEN

Slakken dragen vaak de hart- of longworm bij zich, de Angiostrongulus Vasorum of ‘Franse hartworm’. Dit dunne wormpje leeft als larve op slakken en kikkers en vormt in principe geen gevaar, tot een hond de larve ongemerkt opeet. Eenmaal binnen groeit-ie uit tot volwassen worm die flink wat klachten met zich kan meebrengen.

Denk bijvoorbeeld aan een verminderde conditie, sloomheid en een groeiachterstand. De worm veroorzaakt soms ook kokhalzen en een slechtere eetlust, hoesten, benauwdheid of een longontsteking. De Hondenbescherming meldt dat als je niet op tijd ingrijpt, dit kan leiden tot longaandoeningen en hartfalen.

RISICOGEBIEDEN

Deze long- en hartworm werd in 2008 voor het eerst gevonden in Nederland en is inmiddels gesignaleerd in de regio Den Haag, op de Hoge Veluwe en in de Oostvaardersplassen. Ook in Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Italië en Spanje komt hij voor op specifieke locaties.

Niet elke uitlaatstrook is dus meteen een risicogebied, maar als je hond graag takken en andere dingen van de grond oppakt loont het wellicht om hem iets beter in de gaten te houden. Vermoed je dat er iets mis is met jouw hond? Neem dan contact op met de dierenarts voor mestonderzoek.

Bron: https://www.linda.nl/nieuws/binnenland/hond-slakken-worm-oppassen/

Delen