Er vinden steeds meer aanrijdingen met dieren plaats. In 2014 ging het nog om 6000 aanrijdingen, het afgelopen jaar kwam het 10.000 keer voor. Een aanrijding met een dier veroorzaakt gemiddeld 1600 euro schade.

Het grootste deel van de aanrijdingen gebeurt op de Veluwe en in het oosten van het land. Daar leeft veel wild in het bos, waaronder reeën, dassen en wilde zwijnen. Stichting Wildaanrijdingen noteerde de afgelopen week al meer dan vijftig botsingen met een dier.

De verwachting is dat het aantal nog hoger ligt, omdat lang niet alle gevallen worden gemeld. Dat is wettelijk wel verplicht. Wie overstekend wild aanrijdt, is strafbaar als dat niet bij de politie wordt gemeld.

Drones, verrekijkers en afschot: Faunabeheer telt wilde reeën

Door het grote aantal reeën zijn er veel aanrijdingen. Jagers moeten voor de veiligheid reeën afschieten. Om te weten hoeveel, moeten ze eerst worden geteld.

Na de melding stuurt de politie een jager of faunabeheerder naar de plaats van het ongeluk, waar het dier door de vakman – als dat nodig is – uit zijn lijden wordt verlost en wordt afgevoerd. Doodgereden wild mag niet voor eigen consumptie of verkoop gebruikt worden.

Wat moet je doen als het jou overkomt? 

Stichting Safety Experience Centre raadt ontwijken streng af als een dier plotseling oversteekt en je niet de tijd hebt om te remmen.

“Ontwijken zorgt alleen maar voor meer gevaar, veel ongelukken in het verkeer komen door het ontwijken van wild”, vertelde Edwin Abbring namens de stichting eerder tegen RTL Nieuws. “De boom, de vangrail of zelfs een andere bestuurder is zo geraakt.”

Wat moet je dan wel doen? “Probeer zo hard, maar gecontroleerd mogelijk te remmen. Kijk goed in de spiegel en hou je stuur recht”, legt Abbring uit. “Als het je gelukt is, wacht dan altijd nog even of er niet nog een dier aankomt, ze zijn vaak niet alleen namelijk.”

Als het niet mogelijk is om te remmen moet je volgens Abbring, hoe stom dat ook klinkt, het dier aanrijden. “Anders breng je jezelf en misschien wel anderen in gevaar,” waarschuwt hij.

De Jagersvereniging start vandaag een campagne om automobilisten te waarschuwen. Volgens de vereniging zijn er namelijk opmerkelijk veel ongelukken rond de tijd dat de klok is verzet. Dit komt omdat de dieren niet volgens de klok leven en in de wintertijd valt de spits precies samen met de tijd dat dieren op zoek gaan naar eten, namelijk bij schemering.

Omdat de wintertijd dit weekend ingaat, start de Jagersvereniging in vijf Veluwse gemeenten de campagne. Ook wil de vereniging dat de wettelijke regels rondom wildaanrijdingen opgenomen worden in het theorie-examen van het CBR.

Eland belandt in auto door aanrijding

In Noorwegen heeft een automobilist enorm veel geluk gehad. Hij overleefde een aanrijding met een eland. Het dier kwam door de voorruit de auto in en belandde bijna in z’n geheel op de passagiersstoel.

Bron: RTL Nieuws

Delen