EIBERGEN – Hoe houd je op een creatieve manier het hoofd boven water? Bij de dierentuin Hof van Eckberge in Eibergen hebben ze een adoptieplan opgesteld. Zeg maar: crowdfunding met dieren.

Marjolein Rietman 23-02-21, 10:10

Alpaca Aagje laat al meteen zien waarom zij en haar soortgenoten goed scoren op de adoptieranglijst. Als directeur Maarten Reimes door de knieën gaat duwt ze bijna liefdevol haar snuit tegen zijn gezicht. Reimes blikt niet minder liefdevol terug. Aagje is één van de 22 soorten dieren die geadopteerd kunnen worden. Symbolisch natuurlijk, want de dieren blijven gewoon in het belevingspark aan de Lintveldseweg in Eibergen. Maar door een paar tientjes of meer te geven voor een dier naar keuze zorgt de donateur ervoor dat Aagje en haar medebewoners hun dagelijkse portie voer blijven krijgen nu de dierentuin al maanden gesloten is door corona.

In tranen op de bank

„We moeten wel creatief zijn, anders houden we het hoofd niet boven water”, zegt Maarten Reimes. Hij geeft ruiterlijk toe dat hij thuis al wel met de tranen in de ogen op de bank zat. „Ondanks mijn positieve instelling.” Hij prijst zijn personeel dat in deze moeilijke tijd veel betrokkenheid toont. Zo weten de koks inmiddels ook alles van diervoeding en hebben de dierverzorgers de afgelopen tijd ook de verfkwast gehanteerd om het buitenmeubilair op te knappen. 

Duizenden euro’s

Ondertussen scharrelen de schapen Jut en Jul en het varkenspaar Miss en Mister Piggy tevreden rond in hun buitenverblijven. Zij krijgen mede dankzij het adoptieplan dagelijks hun natje en droogje. Er zijn inmiddels duizenden euro’s op deze manier binnengekomen. Gulle gevers krijgen onder andere twee toegangskaartjes voor als het weer kan en een adoptiecertificaat over het door hen geadopteerde dier. Sinds vorige week is het ook mogelijk om voor 20 euro een voerpakket te doneren. 

Nieuwe plannen

Reimes is uiteraard blij met de enthousiaste reacties op het adoptieplan en ondanks de malaise blijft hij vooruitkijken. „Je krijgt ook gewoon energie als je hier bent, dat zie ik ook bij ons team.” Dat betekent ook nieuwe plannen maken. „We mogen ons sinds vorig jaar april dierentuin noemen en dat willen we graag uitbreiden”, zegt hij. „Educatie rondom de dieren vinden we ook belangrijk. Waar hebben dieren in hun natuurlijke omgeving last van, denk aan bosbranden, overstromingen, de plasticsoep in de oceanen, maar ook illegale dierhandel en wat kunnen wij daaraan doen?” Hij denkt aan informatieborden en een speurtocht om zowel volwassen en kinderen hiervan bewust te maken.

„Maar alles op zijn tijd”, zegt hij. „Het gat dat corona heeft geslagen kunnen we niet  dichten, dat halen we niet meer in. Ik heb anderhalf jaar van mijn pensioen ingeleverd, maar dat is het risico van het vak. Volgend jaar bestaan we tien jaar en dat halen we!”

Bron: https://www.destentor.nl/achterhoek/ter-adoptie-aangeboden-alpaca-s-varkens-schapen-en-nog-veel-meer-dieren~a338d0fa/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Delen