Niet alleen mensen, maar ook dieren hebben een ecologische voetafdruk. Zo zijn vleesetende katten en honden verantwoordelijk voor meer uitstoot dan hun soortgenoten die vegetarisch eten. Maar moeten we dat wel willen voor onze dieren?

De ecologische voetafdruk van een hond of kat kan best groot zijn, bleek uit onderzoek van Oxford. Die voetafdruk laat zien hoeveel hectare land er nodig is om het dier te voeden. Hoe meer land er nodig is, hoe meer uitstoot het oplevert. Het niet eten van vlees kan ertoe leiden dat de milieuschade drastisch vermindert. 

Ethische kwestie

Je zou je dier in principe op een vegetarisch dieet kunnen zetten, maar ethisch gezien heerst er nog altijd een discussie. Dat zegt diervoedingsdeskundige Esther Hagen-Plantinga. “De vraag is of we onze dieren dan niet te veel als mens behandelen.” Dat zou hokjesvorming kunnen zijn, denkt Hagen-Plantinga. Zij denkt dat we mensen en dieren te veel in bepaalde hokjes stoppen. “Wij hebben er zelf altijd labels op geplakt”, zegt ze. “Een lichaam – of het nou een mens of hond is – heeft voedingsstoffen nodig. Die worden gegeven door alles wat een dier tot zich neemt.” 

Kat is carnivoor

Bij de kwestie over vegetarisch eten voor huisdieren is het belangrijk om onderscheid te maken tussen katten en honden. Zo is het voor honden goed mogelijk om vegetarisch te eten. Voor de kat is plantaardig voer echter een minder goed idee, denkt Hagen-Plantinga. “Katten zijn echte carnivoren en kunnen bepaald eten niet omzetten tot goede voedingsstoffen.”

Bas van Tongeren van diervoedingsbedrijf Yarrah Dierenvoeding kiest er in elk geval voor om geen vegetarisch kattenvoer te verkopen. “Wij verkopen bewust geen vegetarisch voedsel voor katten. Zij missen daarin essentiële stoffen, zoals taurine”, legt van Tongeren uit. “Maar voor honden kun je heel goed alle dierlijke voedingsstoffen vervangen met plantaardig voer.”

Variatie 

Op dit moment is het aanbod van vegetarisch hondenvoer bij Yarrah Dierenvoeding best gevarieerd. “We hebben blikvoer, aluminium kuipjes en grote hondenkoekjes,” vertelt van Tongeren. Die voeding verkoopt de winkel vervolgens zelf, maar het wordt ook verkocht aan andere dierenwinkels. Mensen lijken er vooral naar te zoeken op het internet. “Het wordt meer online verkocht dan in fysieke winkels.” 

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5255299/moeten-we-onze-kat-en-hond-straks-vegetarisch-gaan-voeren

Delen