Verlatingsangst bij honden is een vaak voorkomend probleem. In extreme vormen kan de hond absoluut niet alleen blijven. Een hond is een roedeldier en is eigenlijk niet gemaakt om alleen te blijven. Echter kun je het alleen blijven wel aanleren. Begin hiermee als je viervoeter nog een puppy is. Oefen regelmatig met alleen thuis te blijven, eerst voor een korte periode en langzaam bouw je dit op. Wanneer jouw hond al verlatingsproblemen heeft dan kun je het beste contact opnemen met een gedragstherapeut om dit probleem aan te pakken en erger te voorkomen.

Oorzaken van verlatingsangst

Om op een goede manier met verlatingsangst om te gaan is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Wanneer je je hond begrijpt dan kun je hem ook bieden wat jouw viervoeter nodig heeft.

Mogelijke oorzaken van verlatingsangst kunnen zijn:

 • Je hebt een erg hechte band met je hond. Ergens heel logisch, maar lastig om altijd samen met je hond te zijn. Een hechte band is altijd goed, maar leer je hond zelfstandig te leven.
 • Een hond die zichzelf niet goed kan vermaken. Wanneer de hond alleen is kan verveling toeslaan en kan het dier gedragsproblemen gaan vertonen. Dit kan zelfs extreme vormen aannemen!
 • Sommige rassen zijn gevoeliger voor het alleen blijven. Zoals bijvoorbeeld de kleine hondenrassen, die gefokt zijn voor gezelschap. In de volksmond ‘schoothondjes’ genoemd
 • Een nare of traumatische ervaring kan er voor zorgen dat je hond niet alleen kan zijn.
 • Honden die als puppy te vroeg bij de moederhond zijn weggehaald zijn vaak gevoeliger voor verlatingsangst. Wanneer pups tussen de 3e t/m de 7e week gescheiden worden van de moederhond ervaren zij meer stress. Ook wanneer pups te lang bij de moederhond blijven, bijvoorbeeld tot 12 à 15 weken, kunnen ze ook meer moeite met alleen zijn krijgen.

Hoe herken je een hond met verlatingsangst

Een hond met verlatingsangst herken je aan de volgende symptomen:

 • Slopen van spullen
 • Onrust (ijsberen) wanneer je weggaat (piepen, janken, blaffen, krabben aan de deuren)
 • Plassen of poepen in huis
 • Niet willen eten of drinken wanneer je er niet bent
 • Steeds door het raam kijken
 • Overgeven, rillen of hijgen
 • Heel erg blij wanneer je thuiskomt

Hoe kun je verlatingsangst voorkomen

Een lekkere mand

Zorg voor een veilige plek voor je hond. Denk hierbij aan een lekkere mand  waar je viervoeter heerlijk in kan gaan liggen wanneer je weg bent. Uiteraard is de bank in de huiskamer ook een uitstekende plek. Een hondenbench kán een prettig hulpmiddel zijn. Maar gebruik de bench alleen wanneer je hond zich prettig daar invoelt en je een gedegen training gedaan hebt. Doe je dit niet dan kunnen de problemen zich verergeren. 

Lekkere koekjes:

Wanneer je weggaat kun je ook wat lekkere snacks achterlaten of verstoppen. Ook kun je snacks verstoppen in speelgoed van Kong, waar je hond urenlang plezier mee kan hebben.

Rust

Neem de tijd wanneer je weggaat. Verlaat het huis in alle rust en wanneer je thuiskomt doe dit niet te uitbundig. Laat desnoods een radio of tv aan. Zorg er ook voor dat je hond uitgebreid is uitgelaten.

Kalmerende middelen

Tegenwoordig zijn er ook allerlei kalmerende middelen op de markt. Dit zijn aanvullende supplementen in diverse vormen (poeder, tablet, druppels) en kunnen gebruikt worden wanneer je het alleen blijven met je hond aan het trainen bent. Ook kunnen verdampers met feromonen de stress doen verminderen.

Delen