Jezelf verstoppen voor een speurhond. Een speurhondenclub in Drenthe is op zoek naar mensen die dat wel wat lijkt. De ‘mantrailers’ zoeken nieuwe vrijwilligers, zodat de honden eens wat nieuwe geuren kunnen opsporen. Hoe persoonlijk is jouw geur eigenlijk?

Bij mantrailen gaan honden op zoek naar mensen door middel van hun geur. De club oefent daarmee door iemand op een paar honderd meter afstand van de hond over een pad te laten lopen. De viervoeters krijgen dan iets te ruiken wat van de verstopte persoon is. “Dat kan een shirt zijn of een sleutelbos”, vertelt mantrailer Annemarie Elberse.

Jachtinstinct

Het is dan de bedoeling dat de hond de geur oppikt en je snel kan vinden. “Je doet eigenlijk een beroep op het jachtinstinct van de hond”, zegt Annemarie. “Maar we hebben ze wel vanaf dat ze pup zijn geleerd dat ze geen mensen moeten bijten.”

De speurhondenclub zoekt nu iemand die zich een paar keer per maand op zondag vrijwillig wil laten opsporen. “We willen graag nieuwe vrijwilligers zodat de hond een nieuwe geur heeft om op te pikken. Dan blijft de hond ook scherp”, legt Annemarie uit. Ze voegt daaraan toe: “Je krijgt voor een halve dag werk dertig euro.”

Het mantrailen is een hobby. De dieren worden niet ingezet bij de politie. “De hond wordt tijdens het mantrailen ook mentaal geprikkeld, niet alleen lichamelijk. En voor ons is het natuurlijk ook heel leuk.”

Persoonlijke guer

Voor de honden is het inderdaad een keer iets anders, iedereen heeft namelijk een persoonlijke geur. “De samenstelling van je geur hangt van verschillende factoren af”, vertelt geuronderzoeker Jasper de Groot van de Radboud Universiteit. “De voornaamste factor: je genen. Daarom ruiken eeneiige tweelingen vlak na de geboorte vrijwel identiek. Daarnaast spelen factoren mee zoals je voedingspatroon, hygiëne en dingen als emoties.”

En parfum of deodorant kunnen die geur niet volledig maskeren. “Mensen kunnen daar niet doorheen ruiken, maar je persoonlijke geur is nog steeds vast te stellen”, legt De Groot uit. “Honden hebben meer reukreceptoren en kunnen daardoor veel beter je persoonlijke geur eruit pikken.”

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5241529/speurhonden-mantrailers-geur-opsporing-honden

Delen