Katten zijn natuurlijk hartstikke leuk. Maar als er één nare gewoonte is die we ze graag zouden afleren, dan is het wel het krabben aan meubels.

Waaróm zetten katten zo graag hun nagels in je bank, als er ook gewoon een krabpaal voor hun neus staat? En kun je je kat dit ook afleren? Het is makkelijk om het krabben op speelsheid te gooien, maar er zit toch echt wat meer achter deze vervelende gewoonte.

Territorium afbakenen

Katten hebben namelijk geurklieren in hun pootjes, waarmee ze als het ware een stempel op je meubels drukken. Dit is voor hun een manier om hun territorium af te bakenen. Zo weet je kat dat het een veilige plek is omdat er dus geen geuren van andere katten te vinden zijn.

Emoties

Daarnaast krabben katten vaak uit emotie. Wanneer ze gestrest zijn, zullen ze bijvoorbeeld sneller hun nagels in je bank zetten. Zeker als je vaak van huis bent is je kat sneller geneigd om te gaan krabben, omdat ‘ie niet weet wanneer je weer thuiskomt.  Als jij thuiskomt, kan je kat z’n emoties weer loslaten en zal hij hetzelfde doen.

Manicure

Het krabben is ook een soort van manicure voor je kat. Omdat de nagels van katten maar blijven doorgroeien, moeten ze deze toch op een bepaalde manier onderhouden. Het krabben aan dikke stoffen zorgt ervoor dat ze gedeeltelijk slijten, maar ook scherper worden. In de natuur zou dit betekenen dat ze beter kunnen jagen. Dit is dus ook vooral natuurlijk gedrag.

Hoe kun je het krabben afleren?

Zorg er sowieso voor dat je een krabpaal in huis hebt. Beloon je kat wanneer hij naar de krabpaal loopt om daar te gaan krabben. Probeer je kat niet te straffen als hij aan de bank krabt, dit werkt namelijk meestal averechts. Je kunt je kat lokken naar de krabpaal door er kattenkruid of valeriaanspray op te spuiten.

Bron: https://www.margriet.nl/lifestyle/dieren/waarom-kat-meubels-krabt/

Delen