De komende dagen is het warm, heel warm. De temperaturen lopen op tot 30 graden of zelfs hoger. Mensen kunnen zich op eigen houtje tegen het warme weer wapenen, maar onze huisdieren kunnen dat vaak niet. Hieronder een paar belangrijke tips om jouw dier koel te houden.

Honden
Als honden hun tong uitsteken laten zij zien dat ze het warm hebben. Door hun tong uit te steken en door te hijgen verkoelen zij hun lichaam. Het is net zoals mensen die zweten, maar honden doen het via hun mond.

Maak geen lange wandelingen in de hitte, ga liever in de ochtend of tegen de vond als het koeler is.

Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen en hebben alleen zweetklieren n hun voetzooltjes. Kijk dus uit bij wandelingen op warm asfalt. Om te checken of het asfalt niet te heet is, kun je zelf met je handpalm op het asfalt voelen.

Ga overdag niet met je hond fietsen en laat je hond zeker niet in een stilstaande auto zitten. In de auto loopt de temperatuur sneller op dan je denkt! De temperatuur loopt binnen 10 minuten wel 10 graden op en na een half uur is de temperatuur verdubbeld.

Honden met een dunne vacht kun je insmeren met zonnebrandcrème om te voorkomen dat de huid verbrandt.

Zorg dat de hond een plek in de schaduw heeft en voldoende drinkwater. Het water mag niet te koud zijn en kan het beste in kleine hoeveelheden per keer worden aangeboden.


Katten
De verzorging van jouw kat is niet zo heel verschillend als die van een hond. Als katten het warm hebben, gaan zij vaak slapen. Als het lichaam of de omgeving is afgekoeld, worden ze vanzelf weer actief. Ook voor katten is het belangrijk om voldoende vers water te geven.

Cavia en vogels
Voor kooidieren is het allerbelangrijkste om de kooien te verplaatsen in de schaduw. Ben je benieuwd hoe warm jouw cavia het heeft, kan je de temperatuur meten met thermometer. Cavia’s en vogels hebben een kleine lichaamsmassa, dus geef ze regelmatig schoon water.

Konijn

Probeer het hok van je konijn uit de felle zon te houden. Mocht dit niet lukken dan kun je het hok eventueel afkoelen door er een nat, wit laken overheen te leggen.

Je kunt zelf koelelementen maken door bijvoorbeeld een drinkfles met water te vullen en deze een tijdje in de vriezer te leggen. Wikkel een handdoek om de koude fles en leg hem in het konijnenhok. Je konijn kan hier dan lekker tegenaan gaan liggen. Houd wel in de gaten dat het konijn niet aan de fles of de handdoek gaat knagen.

Met het warme weer verschijnt de blauw-groene vlieg. Deze vlieg legt duizenden eieren, bij voorkeur op onreine plekken zoals aangeplakte ontlasting rond de anus of andere vuile plekken op het dier. Deze eitjes worden, onder optimale omstandigheden, binnen 24 uur omgevormd tot maden. Het is verstandig om je konijn dagelijks te controleren op vieze plekken en deze eventuele plekken te reinigen. Verder kun je je konijn tegen maden beschermen met behulp van een spray.

Reptielen
Hoewel reptielen koudbloedige beesten zijn, kan te veel warmte gevaarlijk zijn. De dieren uit de terrariums halen, kan een goede oplossing zijn tegen de hitte, want de glazen ruimtes houden warmte vast. Ook moet je de dieren rustig houden, bijvoorbeeld door een rustige omgeving te creëren of door het beest simpelweg met rust te laten. Net zoals mensen zijn dieren traag in de warmte en willen zij zoveel mogelijk rusten.

Hoe merk je dat een dier het te warm heeft?

De slijmvliezen zijn rood, het dier voelt heet aan, ademt snel, wil vaak niet eten en is lusteloos. Honden kunnen gaan braken. Vogels zitten vaak met hun veren gespreid en hun snavel open.

Hoe herken je een hitteshock bij huisdieren?

Is de oververhitting ernstig, dan kan je dier een hitteshock krijgen. Dit herken je aan een snelle hartslag en ademhaling, en niet of nauwelijks reageren op prikkels. In dat geval moet je direct de dierenarts bellen en beginnen met koelen!

Hoe koel je je huisdier af?

Breng je dier naar een koele plek en zorg voor vers drinkwater. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kun je nat maken. Doe dat vooral bij de kop, oren, hals en poten. Gebruik geen ijskoud water, daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken.

Delen