Katten die in blinde paniek de straat oversteken en worden aangereden of honden die letterlijk een hartaanval krijgen: veel (huis)dieren zijn doodsbang voor vuurwerk. Wat moet je doen als baasje wanneer de harde knallen steeds dichterbij komen? Valerie Jonckheer van het Evidensia Dierenziekenhuis in Nieuwegein legt uit.

Maar liefst 40 tot 70 procent van de honden heeft een geluidsovergevoeligheid, waar vuurwerkangst onder valt. ,,In de kliniek zien wij vooral honden met vuurwerkangst, maar het komt net zo goed voor bij andere dieren”, zegt veterinair gedragsspecialist Valerie Jonckheer.

Daar wordt alleen minder op gelet. Neem bijvoorbeeld een kat. Die verstopt zich waarschijnlijk een week onder de bank. Als baasje heb je daar geen last van, maar een kat heeft net zo goed stress als de blaffende, ijsberende of in elkaar gedoken hond. ,,Ze doen allemaal andere dingen, afhankelijk van hoe bang ze zijn.”

Konijnen bijvoorbeeld verstoppen zich vaak en paarden gaan in een hoek van de stal staan trillen of lopen angstig heen en weer. Maar het kan ook erger. Jonckheer heeft honden gezien die door het raam waren gesprongen om te vluchten, puur uit angst voor vuurwerk.

Blinde paniek

Ook zag ze katten die in blinde paniek uit huis renden en niet meer terug durfden. Die nergens meer op letten en werden aangereden. Het afsteken van een rotje of een nog veel hardere knal of felle lichtflits, zeker dichtbij maar ook verder weg van een dier, kan grote consequenties hebben.

Al heeft de angst voor vuurwerk vaak een diepere laag, zegt Jonckheer. ,,Bij de echte geluidsfobieën hebben de honden vaak ook last van andere angstgerelateerde problemen, zoals verlatingsangst.” Daarnaast kan het genetisch zijn. ,,Met honden met vuurwerk- of onweersangst mag eigenlijk nooit gefokt worden, want vijftig procent van de nakomelingen krijgt dat ook.”

Maar wat kun je doén als jouw konijn, kat, hond of paard bang is voor vuurwerk? Het allerbelangrijkste is naar de dierenarts gaan. ,,Die kan jou helpen of stuurt je door naar bijvoorbeeld ons. Wij kunnen eerder in het jaar helpen door middel van geluidstherapie – néé, YouTube-filmpjes van vuurwerkgeluid werken niet – of nu door middel van supplementen of pillen.”

Pillen

Die pillen staan niet altijd even goed te boek en dat zorgt ervoor dat niet iedereen hierom durft te vragen bij de dierenarts, ziet Jonckheer. Vroeger kwam het namelijk voor dat er pillen werden voorgeschreven waarvan de spieren verslapten. Hierdoor had het huisdier nog wel paniek in het hoofd, maar kon het dat niet uiten. ,,Daardoor wordt de angst waarschijnlijk alleen maar groter, maar inmiddels hebben we zoveel meer medicatie waarmee we de dieren écht goed kunnen helpen.”

Feromonen kunnen daarnaast ondersteuning bieden. Dat zijn stofjes die door de kamer worden verspreid. Wel is het belangrijk om dan de juiste te kopen. Voor honden is dat Adaptil, voor katten Feliway.

Wat je zélf nog kunt doen, is lief zijn voor je huisdier en letten op wat hij of zij prettig vindt, zegt de gedragsspecialist. Komen ze vragen om een aai of knuffel? ,,Zeker geven. Alles wat je dier helpt, mag je doen. Daarmee beloon je het gedrag, zoals sommige mensen denken, níet. Dat is een fabeltje. Primitief overlevingsgedrag als dit, kun je niet op deze manier belonen.”

Foei

Negeren, boos worden, ‘foei’ zeggen of een tik geven, werkt dan ook averechts. ,,Een peuter die huilt na een nachtmerrie negeer of straf je ook niet. De hersenen van onze huisdieren werken vaak ongeveer hetzelfde als die van ons.”

Bron: https://www.gelderlander.nl/binnenland/wat-je-wel-en-vooral-niet-moet-doen-als-je-huisdier-bang-is-voor-vuurwerk~a0ac8a60/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

Delen