Een hondendrol, altijd vervelend wanneer je er met je schoen instapt. Maar over ontlasting en de vorm van een drol is heel wat te vertellen! Aan de vorm en vastigheid is één en ander over de gezondheid van je dier af te lezen. Je kan hieraan bijvoorbeeld zien of een hond ziek is of het dier de juiste voeding krijgt.

De ideale drol

Als eerste een beschrijving van wat de ideale drol is. Wanneer deze op de grond valt breekt hij af. De drol heeft een wat donkere kleur en blijft in een mooie vaste vorm tijdens het neervallen. Hieraan kan ook al vaak worden afgeleid dat een hond het juiste voer krijgt wat bij het dier past. Niet ieder voer past bij elke hond, en dit zal ook van dier tot dier verschillen. Wanneer een hond niet de juiste voeding krijgt zal een drol vaak lichter van kleur zijn en vaak platter.

De grote drol

Wanneer een hond een mega grote drol weglegt, betekent dit vaak dat het dier of te veel aan voer krijgt of voer met een lage calorische waarden dat het dier de voeding niet kan verteren.

De lichte drol

Een wat geelachtige drol dat erop wijst dat er veel granen in het voer van de hond zitten. De voeding past niet helemaal bij het dier. Ook zie je vaak, wanneer de voeding niet bij je hond of kat past, dat het dier dof wordt in de vacht. Het beste is dan van merk te veranderen.

De dunne drol

Dit kan diarree zijn. Dit wijst erop dat de hond mogelijk te veel voer of ineens ander voer heeft gekregen. Of misschien heeft de viervoeter teveel beloningen gehad. Tijdens warme dagen kan door teveel drinken van koud water ook diarree ontstaan. Wanneer diarree aanhoudt ga dan altijd naar een dierenarts!

De vetachtige drol

Bij voeding waarin verkeerde vetten zijn verwerkt kan de hond een witte kleiachtige drol krijgen. Goede voermerken gebruiken vetten van hoogwaardige kwaliteit. Je kan ook zalmolie toevoegen aan de voeding, dit zorgt voor een verbeterde spijsvertering en een sterker immuunsysteem.

De keuteltjes drol

Wanneer een hond voer krijgt met te veel ruwe celstof erin, wordt de ontlasting te hard en zijn het geen drollen meer, maar harde keuteltjes. Advies is om ander voer te geven met minder ruwe celstof. Ook het geven van lijnzaadolie of visolie helpt om de stoelgang te vergemakkelijken.

Extreme platte poep

Wanneer de hond een bacterie of infectie heeft zal de ontlasting erg waterig zijn. Noodzaak is om direct naar de dierenarts te gaan, omdat het dier erg snel kan uitdrogen.

De bloederige drol

Dit kan heel veel betekenen, van een scherp object in het verteringsstelsel, wormen en parasieten, ontsteking van de dikke darm of zelfs kanker. Wanneer er bloed in de ontlasting zit is het raadzaam om met een mestmonster naar de dierenarts te gaan. Draag bij het nemen van een mestmonster zelf handschoenen, dit om bijvoorbeeld besmetting van mensen met lintworm tegen te gaan.

Tot slot

Het is dus ontzettend belangrijk voor de gezondheid van de hond dat deze de juiste voeding krijgt. Merkt u dat de ontlasting van uw dier verandert, overweeg dan van voer te wisselen. Doe dit wel in overleg met de dierenarts en bij andere twijfels over de gezondheid van uw hond of kat, ga dan altijd naar een dierenarts.

Delen