Overweeg je om een kat te adopteren? Snappen we! Zo’n viervoetertje is ontzettend gezellig. Maar wist je dat je portemonnee er minder blij van wordt? Een kat als huisdier kost je namelijk gemiddeld €10.000,-. Wow!

Wat brokken in de voerbak en wat korrels in de kattenbak: hoe kan zo’n kat nou zo in de papieren lopen? Dat leggen we je uit!

Dit kost een kat

In Nederland worden maar liefst 2,5 miljoen katten als huisdier gehouden. Business Insider heeft onderzoek gedaan naar wat een kat eigenlijk kost en kwam op dit schrikbarende bedrag. De rekensom die ze hiervoor maakten, is zeer gedetailleerd. Komt ‘ie:

Dit geeft je gemiddeld aan een kat uit:

  • blikvoer: €0,50 per dag
  • droogvoer: €0,20 per dag
  • korrels voor in de kattenbak: €10,- per maand
  • inentingen: €35,- per jaar
  • anti-vlooienmiddel: €18,- per jaar
  • kattenhotel: €189,- per jaar (uitgaande van drie weken per jaar)Totaal: €615,40 per jaar.

Business Insider gaat vervolgens uit van het gegeven dat een kat gemiddeld 15 jaar leeft en houdt rekening met -jawel- 2 procent inflatie. Het prijskaartje voor één kattenleven: €10.642,45. Ka-ching!

Inboedel en dierenarts

Bij deze berekening is nog geen rekening gehouden met de hele inboedel die je voor je kat aanschaft. Denk aan de kattenbak, voerbakjes, een reismandje en een krabpaal. Ook zijn medische zaken als sterilisatie en andere operaties niet meegerekend. Ieder dierenbaasje weet: rekeningen van de dierenarts zijn vaak niet mals.

Luxepoes of budgetproof?

Natuurlijk kun je het zelf zo bont maken als je wil. Misschien geef jij graag centen uit aan je viervoeter en krijgt ‘ie iedere dag chique hapjes voorgeschoteld en staat je hele huis vol met luxe kattenmeubels. Of misschien ben jij wel een ster in het budgetproof verzorgen van je kat. Deze berekening mag je dan ook best met een korreltje zout nemen.

Bron: Wow: een kat als huisdier kost je gemiddeld €10.000,- | Libelle

Delen