Op drie verschillende plekken in de buurt van het Grevelingenmeer in Zeeland zijn gisteren grijze zeehonden gevonden die wel erg ver van zee waren geraakt. Eén van hen is doodgereden, de andere twee konden worden gered door Reddingsteam Zeedieren Nederland.

Eerst kwam het team in actie toen er een grijze zeehond was aangereden op de N57 bij vakantiepark Port Zélande. Daarna kregen de medewerkers een belletje vanwege een zeehond op een in- en uitrit van een parkeerterrein, aan de zijde van de Grevelingen. Later in de avond werd er op de paralellelbaan van de N57, aan de kant van de Grevelingen, nog een exemplaar gevonden. Die twee verdwaalde dieren konden worden gevangen en zijn in de Noordzee vrijgelaten.

,,Het komt vaker voor, maar drie op een dag is wel veel”, zegt een medewerker van het Reddingsteam Zeedieren. ,,Zeehonden kunnen door de sluis heen en weer tussen de Noordzee en de Grevelingen, maar soms krijgen ze de kolder in de kop en proberen ze het op een andere manier. Ze kunnen op sommige plekken makkelijk uit het water komen.” De twee zijn overigens in goede gezondheid. ,,Op land leven is geen probleem voor grijze zeehonden, want anders dan gewone zeehonden worden ze op rotsen of zandbanken geboren en blijven ze daar zo’n zes weken voordat ze naar zee gaan. Ze rusten wel vaker uit op land. Die op de parkeerplaats lag lekker te slapen.”

Bij stormachtig weer, zoals de afgelopen dagen, gaan de dieren sneller ‘aan de wandel’, stelt de organisatie. Bovendien groeit de zeehondenpopulatie en raken er dus ook meer verdwaald. ,,Dit zagen we de afgelopen vijf jaar vaker gebeuren.”

Bron: https://www.ad.nl/binnenland/zeehond-heeft-kolder-in-de-kop-reddingsteam-helpt-het-dier-van-parkeerplaats-naar-zee~ac650895/

Delen