De dalende temperaturen en het flinke pak sneeuw zorgen ervoor dat óók onze huisdieren de kou moeten trotseren. Maar de vorst brengt zo zijn gevaren met zich mee: vooral honden lopen risico. Daarom: vier tips om je hond veilig door de vrieskou te loodsen. 

1. Laat je hond geen sneeuw eten

,,Leuk om een hond sneeuwballen te laten vangen, maar let wel op: hij bijt ze door en krijgt zo de sneeuw binnen”, vertelt Johan van Twillert, dierenarts bij Dierenartsencombinatie van Vecht tot Venen. En daar kunnen honden niet goed tegen. ,,Vooral als ze te veel sneeuw gegeten hebben, kan dat voor problemen zorgen.” Door de kou kunnen de dieren last krijgen van hun maag, overgeven of diarree krijgen.

Bovendien kan sneeuw veel pekel bevatten, vooral de sneeuw die langs de kant van de gestrooide weg ligt. Van Twillert: ,,Dat kan nog meer maagdarmproblemen geven.” 

2. Rilt hij, ga dan naar huis

De normale vacht van een hond kan de kou goed trotseren. ,,Maar dieren met een korte vacht of nauwelijks haar kunnen er meer moeite mee hebben. Houd je hond daarom in de gaten. Heel simpel: rilt hij, dan heeft hij het koud en moet je naar huis”, zegt de dierenarts. Ook als je hond nat is, of als je te lang met hem buiten staat, kan hij het erg koud krijgen. Laat het dier, ondanks de kou, niet in de auto achter, want de temperatuur is daar vaak even laag als buiten. Hij heeft daar onvoldoende bewegingsruimte om warm te blijven.

3. Bescherm de poten van je hond 

Bij extreme kou moet je de poten van je hond beschermen, vertelt Van Twillert. De kou kan namelijk voor irritatie zorgen. Bovendien is het handig om de voetzooltjes te beschermen tegen pekel, want ook dat kan pijnlijk zijn voor honden. ,,De zooltjes kunnen beschermd worden door ze voor het uitlaten met vaseline in te smeren.” Bij thuiskomst moet je de voetjes even schoonspoelen.

4. Niet op het ijs met uw hond

Laat je hond niet zomaar het ijs opgaan. De gouden regel? ,,Laat u hond er niet op lopen voordat u er zelf op kan lopen.” Pas ook op voor gladde uitlaatplaatsen en vlaktes. ,,Door de sneeuw en het ijs kunnen dieren de kuilen niet goed zien, waardoor ze zich kunnen verstappen of kunnen uitglijden.” 

Min 5

Alle huisdieren kunnen prima tegen kou, maar vanaf min 5 graden Celsius vijf kan de vorst wel echt voor problemen zorgen. ,,Vanaf min 5 moet je de meeste huisdieren extra ondersteunen, vooral als je dier buiten staat”, vertelt Van Willert. Anders is het écht te koud voor het dier. Heb je bijvoorbeeld een konijn? Isoleer of verwarm het buitenhok dan extra. 

Het uitlaten van honden geeft bij lage temperaturen eigenlijk geen problemen. ,,Een hond kan prima bij min 15 uitgelaten worden, maar wel iets korter.” 

Bron: Zo bescherm je je hond tegen de kou: geen sneeuw eten, bescherm de poten en niet op het ijs | Winterweer | destentor.nl

Delen