Piet Hellemans schrijft om de twee weken over een dierenthema. Vandaag alles over ouderdomskwalen bij katten. Ik krijg weleens de vraag of katten dement kunnen worden. Het korte antwoord is ja, maar het komt weinig voor en afwijkend of ’dement’ gedrag bij oudere katten komt meestal door andere problemen.

Oudere katten kunnen harder miauwen en ook vaker om eten vragen zodat het lijkt alsof ze zijn vergeten dat ze eerder al hebben gegeten. Soms gaan ze ook ineens op andere plekken liggen en merk je ander gedrag bij ze op, terwijl de meeste katten echte gewoontedieren zijn en graag hun vaste patronen en routines afdraaien. Net als bij ons gaat het zenuwstelsel achteruit met het ouder worden en bij katten kan het gehoor dan verslechteren.

“Pas op met dat labeltje”

Dat kan een reden zijn dat ze harder gaan miauwen. Ze horen zichzelf minder goed dus gaan ze harder geluid maken, net als dat mensen dat doen als ze slechter horen.

Een veel voorkomende aandoening bij oudere katten (vanaf 10 à 12 jaar) is een te snel werkende schildklier, en dit is meestal de reden dat ze ’dement’ gedrag gaan vertonen. Als een schildklier te snel werkt, wordt er meer schildklierhormoon afgegeven en versnelt de stofwisseling, verhoogt het energiegebruik (en dus ook de behoefte aan voedsel) en ze vallen af. Deze dieren kunnen actiever of onrustig worden en vaak zoeken ze ook koude plekken op om te liggen.

Bloedonderzoek

Niet alle katten met een te snel werkende schildklier vertonen al deze gedragingen. Om zeker te weten of dit afwijkende gedrag vanwege een schildklierprobleem komt, kun je het bloed van je kat door de dierenarts laten controleren.Gelukkig is deze ouderdomskwaal bij katten vaak goed te behandelen.

Met pilletjes is de schildklier te onderdrukken, het te snel werkende schildklierweefsel kan ook worden bestraald, een dieet kan helpen en voor sommige katten is een zalf op het oor de oplossing.

Pas op met je kat dement noemen als het gedrag verandert naarmate ze ouder worden en laat je beestje onderzoeken. Gewichtsverlies is vaak een van de eerste symptomen; weeg je kat regelmatig (elke twee weken) en het is verstandig om het gewicht bij te houden.

Van alle oude-dagkwalen bij katten is een te snel werkende schildklier het beste te behandelen en kan je huisdier vaak nog jarenlang een fijn leven hebben.

Bron: https://www.telegraaf.nl/lifestyle/860423402/zo-herken-je-dement-gedrag-bij-je-kat

Wist je dat je het gewicht van je kat bij kan houden in de HuisdierenApp?

Delen