Te weinig huisdieren zijn goed gevaccineerd, concluderen de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), de Dierenbescherming en Stichting Zwerfkatten. “Hoe minder dieren gevaccineerd zijn, hoe makkelijker dodelijke ziektes zich onder huisdieren kunnen verspreiden”, zegt Herman Egberink, universitair hoofddocent infectieziekten aan de faculteit diergeneeskunde in Utrecht in Blok&Toine.

Iets meer dan de helft van de honden zijn ingeënt tegen dodelijke virussen en infecties. Bij katten ligt dit percentage op zo’n 25 procent “Mensen gaan pas naar de dierenarts als hun huisdier iets mankeert. Dat moet anders”, vinden de organisaties.

Ook Egberink vindt de vaccinatiegraad te laag. “De huisdieren worden gevaccineerd tegen infecties die ernstige verschijnselen kunnen vertonen, zoals de zeer besmettelijke ziekte Parvo bij honden of de kattenziekte. Voor dit soort virussen zijn hele goede vaccins beschikbaar waardoor huisdieren goed beschermd zijn.”

Virussen kunnen zich razendsnel verspreiden

“De virussen worden door dieren die geïnfecteerd zijn, uitgescheiden via ontlasting of speeksel”, legt Egberink uit. “Door contact tussen de dieren kunnen dit soort virussen zich dus gemakkelijk verspreiden.”

Huiseigenaren die hun huisdier dus niet goed laten vaccineren, lopen het risico dat hun dier gevoelig wordt voor deze virussen. Met als gevolg dat het dier ernstig ziek kan worden en zelfs kan komen te overlijden.

Hoe vaak moet ik mijn huisdier laten vaccineren?

Waar de ene dierenarts huisdieren jaarlijks oproept voor een cocktailprik met allerlei vaccinaties in één, zeggen andere experts juist weer dat een jaarlijkse vaccinatie helemaal niet nodig is. Hoe weet je dan waar je als huisdiereigenaar goed aan doet?

“Er zijn richtlijnen opgesteld door fabrikanten en veterinaire organisaties”, legt Egberink uit. “Die cocktailprik is inderdaad niet nodig. Je moet op maat vaccineren. Voor virusinfecties bij honden, wordt geadviseerd om eens in de drie jaar te vaccineren. Er zijn vaccins waarvan het advies wel is om die jaarlijks te geven, zoals de ziekte van Weil bijvoorbeeld.”

Doe een titerbepaling

Twijfel je of jouw huisdier nog goed is gevaccineerd tegen virussen of infecties? Met behulp van een titerbepaling waarbij de dierenarts een bloedonderzoek doet, kunnen zij zien of jouw huisdier nog voldoende beschermd is tegen bepaalde ziektes.

Egberink adviseert om de vaccinaties ook goed op te nemen in het vaccinatieboekje van het huisdier. Ook mag je er volgens hem vanuit gaan dat de vaccinaties goed worden gedocumenteerd bij de dierenarts.

Huisdieren vaccineren tegen COVID-19?

Egberink is geen voorstander van het verplichten van vaccineren onder huisdieren. “Dat is niet controleerbaar en niet haalbaar. Het komt vooral neer op goede voorlichting en het belang van vaccinaties tegen bestrijding van ernstige infecties te verduidelijken.”

“Op basis van wat we nu weten van het voorkomen en het verloop van die ziekte bij dieren, is er geen noodzaak om huisdieren te vaccineren”, zegt Egberink. “COVID-infecties bij honden en katten komen vooral in huishoudens waar de eigenaar ook positief is. Als je maatregelen neemt om te voorkomen dat je besmet raakt, moet dat voldoende zijn.”

Bron: Zo vaak moet jouw huisdier gevaccineerd worden tegen dodelijke ziektes | NPO Radio 1

Delen