Het kwik gaat de komende maanden stijgen en stijgen. Wie weet is er zelfs weer een hittegolf (of twee) op komst. Zomerse temperaturen vragen om verkoeling, niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze huisdieren. Dierenarts Piet legt uit wat je kunt doen om oververhitting bij honden te voorkomen. 

Oververhitting bij honden

Oververhitting bij honden komt veel voor. Helaas, want het is levensbedreigend. Zeker tijdens hele warme dagen kunnen ze snel oververhit raken. “Dat komt doordat honden minder goed zweten dan dat wij dat kunnen. Wij kunnen door onze huid zweten, dat vocht verdampt en dat geeft verkoeling. Honden kunnen eigenlijk alleen door hun tong vocht verdampen en dus wat verkoeling krijgen.” Wat je ziet, is dat honden gaan hijgen om meer lucht langs hun tong te laten gaan, waardoor de verkoeling sneller gaat. “Maar er is een risico dat ze oververhit raken.”

Wat kan het voor kwaad als honden oververhitten? 

Regelmatig zie je tijdens de zomermaanden een bericht in de media voorbijkomen, waarin baasjes hun hond in de auto achterlaten met alle gevolgen van dien. Doe dit niet. Honden kunnen namelijk doodgaan door oververhitting. “Als de temperatuur een paar graden te hoog is (dit geldt ook voor mensen), dan gaan eiwitten als het ware koken. Door dit proces raken ze overkookt, waardoor ze in coma raken of kunnen stikken.”

Hoe kun je bij honden zien dat ze oververhit raken? 

Er zijn verschillende zaken die je als baasje kunt nalopen om erachter te komen of je hond oververhit aan het raken is. “Je kunt het zien aan een opgezwollen tong. Deze kan wel twee keer zo groot worden. Daarnaast zal de hond blijven hijgen en de slijmvliezen worden roder. Is hondlief in rust erg aan het hijgen, dan moet je je zorgen maken om oververhitting.”

Zoals bij Ozzie is te zien, zijn zijn slijmvliezen mooi roze en past zijn tong gewoon in zijn bek. Bij oververhitting kleurt de eerste een stuk donkerder (tot rood aan toe) en zal de tong uit het bekje hangen.

Wat kun je doen om te voorkomen dat je hond oververhit raakt? 

Voorkomen is beter dan genezen, iets wat zeker geldt voor oververhitting bij honden. Dit wil dierenarts Piet graag iedere hondenbezitter op het hart drukken. “Als de hond oververhit is, dan zit je al echt dik in de gevarenzone. Dus je moet het zeker voorkomen. Dit doe je door het volgende:

  • Ga niet op de warmste momenten van de dag lopen. Honden kunnen als ze lekker enthousiast zijn te veel gaan spelen. Maak liever ’s ochtends en ’s avonds een lange wandeling.
  • Daarnaast kun je honden laten afkoelen door ze te laten zwemmen en veel te laten drinken.
  • En tegenwoordig heb je ook prachtige items die helpen.” Piet doelt op een zwembadje of koelmat. Deze laatste bevat een gel. Zodra je hond erop gaat liggen en dus druk op de mat geeft, geeft het de verkoeling die ze op warme dagen zo goed kunnen gebruiken. Zorg ervoor dat de vrolijke viervoeter er de hele dag bij kan, zodat je de kans op oververhitting verkleint. 

Bron: Zo voorkom je oververhitting bij honden | RTL Nieuws

Delen