Iets minder dan de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een huisdier. En die huisdieren komen vaak niks tekort. Ze krijgen eten, drinken en heel veel knuffels. Maar dat een overdosis liefde ook een kwelling kan zijn, vergeten veel mensen.

Dierenarts Marnix Lamberts legt uit hoe dit zit en waar je – als je écht van je trouwe viervoeter houdt – op moet letten.

‘HUISDIER IS GEEN MENS’

“We zijn aan het doorslaan”, vertelt Marnix. “We proberen een mens van ons huisdier te maken. Dat heet antropomorfisme. Maar een dier is geen mens.”

En zo moeten we Spike, Flappie of Minoes ook behandelen. “Je moet in je achterhoofd houden dat een dier zijn natuurlijke gedrag moet kunnen blijven vertonen. Als dat – ondanks je goede bedoelingen – niet meer kan en hij wordt ook nog eens ontzettend veel geknuffeld, dan is de situatie voor zo’n dier heel onprettig.”

TRAINBAAR

Hij vervolgt: “Schoothondjes doen soms niets anders dan de hele dag op schoot zitten. Ondertussen voert hun baasje, vaak een vrouw op leeftijd, ze koekjes en taart. Dat is misschien liefdevol, maar niet goed. Zo’n dier wordt ziek. Een hond moet bewegen om de boel te verbranden en het eten krijgen dat bij de diersoort hoort.”

Soms lijkt een dier het zich te laten welgevallen, maar schijn kan bedriegen. “Alle dieren zijn trainbaar. Zelfs een regenworm zou je kunnen trainen. Hoe de binding tussen mens en dier is ontstaan? Door voeding. Zelfs toen we nog in onze berenvelletjes rondliepen, waren de wolven en katten vaak niet ver weg. We hebben een band met ze, omdat we ze voeren. Daardoor laten ze zich veel welgevallen. En ze laten om meer te krijgen vaak een soort dankbaarheidsgedrag zien. Dat vinden wij leuk en zijn dan geneigd weer meer te geven.”

Zijn advies? “Laat dieren zelf op je af komen. Je kunt een kat best af en toe oppakken en op je schoot zetten, maar accepteer het als hij afstand zoekt. Jaag een beest niet obsessief na. Hij komt wel weer terug. Hetzelfde geldt voor honden.”

GELUKKIG HUISDIER

Chinchilla’s houden er helemaal niet van om geaaid te worden. “Het doet geen pijn, maar ze vinden het onaangenaam. Ook niet alle konijnen houden ervan om vertroeteld te worden.” Hamsters en cavia’s zitten niet te wachten op knuffels. Althans niet op klaarlichte dag. “Het zijn schemer- en nachtdieren. Als je dochter en haar vriendinnetjes zo’n beestje ’s middags uit zijn hok trekken, dan wordt zijn slaap verstoord en kan hij bijten.”

De dierenarts benadrukt: “Welk dier je ook aanschaft, bestudeer van tevoren wat het natuurlijke gedrag is van de betreffende soort. Het houden van een konijn lijkt lekker makkelijk, maar een konijn heeft meer ruimte nodig dan een hond of kat. Zo’n knaagdier moet holen kunnen graven en in een groep leven. Als je dat weet, kun je daarop anticiperen.”

Maar laat je hierdoor niet afschrikken. Contact is gewoon mogelijk. “Ook ik ben zelf gek op alle mogelijke dieren en word er blij van als ze contact met je zoeken. In mijn werk moet je soms wel doorpakken om iets bij een dier gedaan te krijgen. Als wij het dier in zijn waarde laten zul je zien dat ze vanzelf meer interactie met je zoeken.”

Bron: https://www.linda.nl/lifestyle/overdosis-liefde-kwelling-huisdier/

Delen