Een teek is een vervelende en mogelijk ook gevaarlijke kruipende parasiet waar zowel mens als dier door gebeten kunnen worden. Preventief kan je veel doen aan tekenbeten door bijvoorbeeld keuze van wandelgebied, kleding, tekenbanden, natuurlijke (tuin)producten, voeding en chemische middelen. Desondanks heeft ieder dier dat in bos- en grasrijk gebied loopt wel eens een paar teken, 100% bescherming bestaat helaas niet. Je moet dus altijd je dier en jezelf nakijken op teken (beten) na een wandeling.

Hoe herken je een tekenbeet?

Teken op huis en nagel
Tip! Heb je een hond met een zgn. dubbele/dikkere (onder)vacht of hele lange vacht gebruik dan je fohn op de koele stand om door zijn vacht te gaan bij controle.

Meer wetenschappelijke informatie over teken

Meer informatie over levenscyclus, soorten, symptomen van teken en ziektes via tekenbeten kan je vinden op de website van de Europese organisatie ESCCAP (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites) www.esccap.eu

Tekencyclus en tekenbeten
Tekenradar en tekenbeten

Checken wat de situatie is in jouw buurt?

Neem dan eens een kijkje op Tekenradar, voor een actueel beeld van de verspreiding en het risico in jouw wandelgebied:
www.tekenradar.nl

Praktisch: een tekenbeet, wat nu?

Als je toch een teek hebt ontdekt dan haal je hem er het beste zo snel als mogelijk uit door een draaiende beweging met een tekentang. Een teek verwijderen met blote hand geeft je altijd het risico op een besmetting via het speeksel van de teek waarmee je in direct contact kan komen. Daarbij heeft een tekentang als voordeel dat er minimale besmetting mogelijk is en je de teek ook in zijn geheel en vrij pijnloos kan verwijderen. Het goede nieuws is dat je het risico op een besmetting door een teek aanzienlijk verkleind door hem binnen 24 tot 36 uur na de beet te verwijderen. Actie dus!

Ziekteverwekkers

Teken brengen ziektes over op dieren en mensen. De bekendste is de ziekte van Lyme, die chronisch kan worden en de nieren aantast. Bij mensen moet je in de gaten houden of er een rode kring rondom de beet komt. Als dit zo is, ga dan zo snel mogelijk naar de huisarts. Honden en katten kunnen na een tekenbeet plotseling kreupel worden, ze worden sloom, hebben geen zin in eten en hebben mogelijk koorts. Herken je deze symptomen bij je hond of kat en heb je recent een teek verwijderd of een teek ontdekt? Neem dan snel contact op met je dierenarts. De ziekte van Lyme is te genezen met antibiotica, zowel bij mens als dier. Wees er wel zo snel mogelijk bij.

Een teek verwijderen

Als jij of je huisdier een teek heeft, kun je deze het beste verwijderen met behulp van een tekenlasso of een Tick Twister. Het is af te raden om van te voren alcohol of iets dergelijks op de teek te doen want juist dan braken teken hun maaginhoud in de huid van je huisdier. Het wondje kun je, na het verwijderen van de teek, wel ontsmetten met alcohol of jodium.

Is de kop toch blijven zitten, dan zal deze er net als een diepe splinter uit moeten zweren. Het kan zijn dat er op de plek waar de teek heeft gezeten een bult ontstaat. Deze verdwijnt echter vanzelf weer. Wordt je huisdier toch sloom, gaat hij stram lopen of krijgt hij koorts na het hebben van een teek, neem dan snel contact op met je eigen dierenarts.