Een teek is een vervelende en mogelijk ook gevaarlijke kruipende parasiet waar zowel mens als dier door gebeten kunnen worden. Preventief kan je veel doen aan tekenbeten door bijvoorbeeld keuze van wandelgebied, kleding, tekenbanden, natuurlijke (tuin)producten, voeding en chemische middelen. Desondanks heeft ieder dier dat in bos- en grasrijk gebied loopt wel eens een paar teken, 100% bescherming bestaat helaas niet. Je moet dus altijd je dier en jezelf nakijken op teken (beten) na een wandeling.

Hoe herken je een tekenbeet?

Teken op huis en nagel
Tip! Heb je een hond met een zgn. dubbele/dikkere (onder)vacht of hele lange vacht gebruik dan je fohn op de koele stand om door zijn vacht te gaan bij controle.
Tekencyclus en tekenbeten

Meer wetenschappelijke informatie over teken

Meer informatie over levenscyclus, soorten, symptomen van teken en ziektes via tekenbeten kan je vinden op de website van de Europese organisatie ESCCAP (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites) www.esccap.eu

Tekenradar en tekenbeten

Checken wat de situatie is in jouw buurt?

Neem dan eens een kijkje op Tekenradar, voor een actueel beeld van de verspreiding en het risico in jouw wandelgebied:
www.tekenradar.nl

Praktisch: een tekenbeet, wat nu?

Als je toch een teek hebt ontdekt dan haal je hem er het beste zo snel als mogelijk uit door een draaiende beweging met een tekentang. Een teek verwijderen met blote hand geeft je altijd het risico op een besmetting via het speeksel van de teek waarmee je in direct contact kan komen. Daarbij heeft een tekentang als voordeel dat er minimale besmetting mogelijk is en je de teek ook in zijn geheel en vrij pijnloos kan verwijderen. Het goede nieuws is dat je het risico op een besmetting door een teek aanzienlijk verkleind door hem binnen 24 tot 36 uur na de beet te verwijderen. Actie dus!

Tekentangen 2021 – allemaal verkrijgbaar via de HuisdierenAppShop

De sleutelbos tekentang   € 2,50
Met deze tekentang verwijder je kleine en grote teken in een handomdraai. Deze tekentang* heb je altijd bij de hand, omdat deze aan een sleutelbos bevestigd kan worden. Het maakt niet uit of je een teek linksom of rechtsom verwijderd, net wat je makkelijker vindt! Zorg ervoor dat je de teek na verwijdering niet in de natuur weggooit, maar bijvoorbeeld in de wc.

*Sleutelring niet inbegrepen (alleen ter illustratie)

Tickmouse met reservoir

De Tickmouse met reservoir   € 16,95
Deze bijzondere tekentang in de vorm van een muis is al heel populair in Duitsland en nu voor het eerst ook beschikbaar in Nederland via de huisdierenapp.
De teek kan gemakkelijk worden verwijderd door de spleetvormige opening van de muis tussen de huid en de teek te plaatsen. Zo kan de teek geheel worden verwijderd en vervolgens veilig worden opgeborgen binnen in de muis door de geribbelde schuif te openen. Nadat de teek naar binnen is gevallen kan de schuif weer worden gesloten.
De teek wordt hierbij niet aangeraakt en is dus 100% safe verwijderd. Vervolgens kan de muis dienen voor transport naar bijvoorbeeld een dierenarts. De teek kan worden gedood door de muis een paar uur in te vriezen. Tenslotte kan de teek eenvoudig worden weggegooid door het ronde deurtje in de zijkant van de muis te openen. “De TickMouse is een unieke combinatie van veilig teken verwijderen, opslaan en indien nodig ook transport”, aldus Prof. Frans Jongejan, Universiteit van Pretoria. Check ook kort uitlegvideo

Tekenpincent

De tekenpincet   € 1,95
Met deze eenvoudige tekenpincet verwijder je gemakkelijk en snel de teek. Dankzij het kleine formaat is deze makkelijk mee te nemen. Het is belangrijk dat je teek zo dicht mogelijk bij de huid grijpt met de pincet. Een eventueel achter gebleven kop kan geen kwaad. Het belangrijkst is geen maaginhoud leeg te knijpen.