Als je graag met je hond actief bezig bent, dan is de kans groot dat je wel eens naar een hondenschool zal gaan. Graag helpen we je verder in het vinden van een hondenschool die past bij de vraag van jou en je hond. Waar moet je allemaal op letten bij de keuze van een goede hondenschool voor jou en je viervoeter? Er zijn best wel wat zaken die bepalend kunnen zijn of de school bij jou past, lees maar eens mee!

Een hondenschool kiezen? Let daarbij op de volgende zaken:

 • Locatie:
  Is de hondenschool bij jou in de buurt? Of ligt het op een route die gemakkelijk voor je (te voet) te bereiken is? Zijn er voldoende en gemakkelijke (gratis) parkeermogelijkheden in de nabijheid van de school? En zijn er uitlaatgebieden in de buurt waar je je hond vooraf of juist erna even kan uitlaten?

 • Beschikbaarheid:
  Dit is natuurlijk altijd van belang omdat je vaak zo snel mogelijk wil beginnen met je training. Zijn er lange wachtlijsten of kan je vrij snel aan de slag? Je kan dit beter even vragen voordat je je met de hond inschrijft bij de school.

 • Visie:
  Wat is de visie van de hondenschool met betrekking tot het aanleren van nieuw gedrag en/of afleren van oud gedrag? Is dit op natuurlijke wijze? Worden er hulpmiddelen zoals clickers e.d. geadviseerd? Wat is de groepsgrootte? Wat voor soort achtergrond heeft het lesgevend team?

 • Soorten trainingen en lesprogramma:
  Niet onbelangrijk is het lesaanbod dat beschikbaar is voor jouw dier. Kijk ook eens naar de doorstroommogelijkheden, zoals de mogelijkheden om door te trainen na de puppycursus of het aanbod voor spel en speurwerk. Vaak is deze informatie wel beschikbaar op de website van de hondenschool.

 • Prijs/kwaliteit
  Let niet alleen op de prijs/kwaliteit verhouding maar ook of de hondenschool algemene voorwaarden en annuleringsmogelijkheden heeft in geval je onverwachts je cursus moet onderbreken. Een kwalitatieve hondenschool kan je o.a. herkennen aan keurmerken en transparante communicatie over visie, prijzen, lessen, trainers en methoden.

 • Klik met de instructeurs en de lesgroep
  Natuurlijk is het belangrijk dat jij en je hond je veilig en vertrouwd (gaan) voelen binnen de lesgroep. Vaak worden er wel introductielessen gegeven of mag en kan je eerst eens gaan kijken (zonder hond) hoe de les wordt gegeven.