De meeste mensen zullen loopsheid herkennen aan het bloedverlies bij de teef. Dit bloedverlies kan ongeveer drie weken aanhouden en daarnaast wordt meestal een zwelling van de vulva gezien.
Bij sommige teven is echter niet duidelijk te zien dat ze loops zijn; ze verliezen nauwelijks bloed en er is geen duidelijke zwelling van de vulva. Dit noemen we een ‘stille loopsheid’.

WELK GEDRAG KENMERKT LOOPSHEID BIJ EEN HOND

Tijdens de loopsheid:

  • doen teven wat vaker kleine plasjes tijdens een uitlaatbeurt.
  • zijn de teven vaak wat uitgebreider aan het snuffelen.
  • kan een teef wat onrustiger zijn in huis.

Ongeveer halverwege de loopsheid (soms iets eerder, rond dag 10-14) is de teef aantrekkelijk voor reuen. Voor die tijd zal een teef een reu meestal niet in de buurt laten en wegjagen. Wanneer de teef ‘dekbereid’ is mag de reu uiteraard wel in de buurt komen en houdt zij vaak haar staat opzij.

WAT ZIJN DE VOORTEKENEN VAN EEN LOOPSHEID?

Een teef laat meestal pas symptomen zien als de loopsheid begint, soms is er voor die tijd al wat zwelling van de vulva te zien en doet de teef al wat vaker kleine plasjes. Dit zal de teef gedurende haar hele leven blijven laten zien. Een teef komt niet in de menopauze zoals bij de mens. Ze zal haar gehele leven loops blijven worden.

HOE VAAK IS EEN HOND LOOPS EN VANAF WELKE LEEFTIJD?

De meeste teven worden tussen de 6 en de 16 maanden voor het eerst loops. Kleine rassen zijn vaak wat eerder loops dan grote rassen. Sommige grote rassen worden zelfs pas met twee jaar voor het eerst loops.

De meeste teven worden twee keer per jaar loops. Maar sommige teven worden maar één keer per jaar loops (Bijv. bij wolfshonden of Basenjis) en in wat minder gevallen meer dan twee keer per jaar.

KAN DE LOOPSHEID VOORKOMEN WORDEN?

Ja, dat kan.
De meest gangbare manier om loopsheid te voorkomen is een castratie. Castratie zul je denken? In de volksmond spreken we over sterilisatie, maar in feite heet het verwijderen van de eierstokken een castratie. Na een castratie wordt een teef dus niet meer loops. Wanneer de castratie op jonge leeftijd wordt gedaan (wij adviseren 2-3 maanden na de eerste loopsheid) is de kans ook kleiner dat er uiteindelijk melkkliertumoren (‘borstkanker’) ontstaan. Hoe meer loopsheden een teef krijgt hoe meer kans er uiteindelijk is op het ontstaan van deze tumoren. Daarnaast zal een teef na een castratie geen baarmoederontsteking meer krijgen.

Een alternatief om de loopsheid te voorkomen is de ‘prikpil’. De teef krijgt dan injecties om de loopsheid te voorkomen. Deze methode heeft echter veel nadelen, de teef kan onder andere baarmoederontstekingen, melkkliertumoren of suikerziekte ontwikkelen. Wij raden deze methode dan ook ten zeerste af!

MEER WETEN OVER ‘DE’ HOND OF SPECIFIEK JÓUW HOND?

Maak rechtstreeks je afspraak en overleg via live video met je dierenarts die je vragen gericht en deskundig kan beantwoorden. In 10 minuten zekerheid over vragen die je hebt van gedrag tot preventieve tips, handig toch?
Zoek in de HuisdierenApp de dierenarts die werkt met Videobellen

Alles in de buurt in één app
Naast de dierenartsen en dierenklinieken staan ook alle alle dichtstbijzijnde gedragsdeskundigen, dierenspeciaalzaken, pensions, trimsalons, uitlaatgebieden, evenementen etc. in één handige app.

Lekker uitlaten en loslopen
Met je hond uitwaaien op het strand, wandelen in het bos of zwemmen in een plas? In de HuisdierenApp vind je de leukste uitlaatplekken en losloopgebieden.

Behandelingen of medicatie niet vergeten?Seintje!
Met onze medische herinneringenservice vergeet je je huisdier nooit meer te ontwormen, te ontvlooien of medicijnen te geven. Zo houden we samen je huisdier gezond.