Op zoek naar een nieuw huisdier? Het is goed om vooraf te bedenken welk huisdier het beste bij jou past. Heb je tijd om meerdere keren per dag een hond uit te laten? Genoeg ruimte voor een grote kattenkrabpaal en minimaal 2 kattenbakken in huis? Vind je het leuk om direct 2 nieuwe huisgenoten erbij te krijgen, omdat konijnen groepsdieren zijn? Als je je vooraf verdiept in wat het huisdier van je keuze nodig heeft, voorkom je eventuele teleurstellingen. Steeds meer dierenartsenpraktijken geven aanschafadvies; ze kijken samen met jou welk dier het meest geschikt is en vervolgens welk ras het beste bij je past. En ze bespreken de voor- en nadelen van kiezen voor een jong of juist volwassen of ouder dier.


Er zijn ook diverse websites die hier meer informatie over geven:

Kies een betrouwbaar adres voor het aanschaffen van je huisdier. Dat kan bijvoorbeeld een fokker, een asiel of konijnen- of knaagdierenopvang zijn. Ga eerst eens kijken, om een indruk te krijgen, voordat je je nieuwe huisgenoot gaat ophalen.
Zorg ervoor dat je alle benodigde spullen in huis hebt. De genoemde spullen bij onze vakantiechecklist geven je een idee van wat je nodig hebt als je een hond, kat of ander dier aanschaft. En dan: heel veel plezier samen!