Feit!

Bij drijvend voer kunnen sluierstaarten problemen krijgen met hun zwemblaas.

VOER JE SLUIERSTAART ZINKEND VOER

De sluierstaart wordt vaak gehouden in een aquarium en soms ook in de vijver. Er bestaan verschillende variaties en kleuren. Zo heb je de zgn. ‘Telescoopoog’, herkenbaar aan de naar buiten staande ogen. Iedereen heeft deze vissen wel een keer in de dierenwinkel gezien.

Voor goudvissen bestaan verschillende soorten voer, namelijk vlokvoer (drijvend) en korrels (zinkend). Met name voor de sluierstaart is zinkend voer van belang, omdat ze anders problemen kunnen krijgen met hun zwemblaas.

HOE WERKT DE ZWEMBLAAS?

Dit (orgaan) is in feite een uitstulping van het darmkanaal van de vis. Overigens hebben niet alle vissoorten een zwemblaas, haaien hebben er bijvoorbeeld geen.

De zwemblaas bestaat uit twee delen. Met behulp van de zwemblaas kan de sluierstaart zich in evenwicht houden en zich in de diepte verplaatsen. De vis doet dit door de zwemblaas met gas te vullen (stijgen) of door gas uit de zwemblaas te laten lopen (dalen). Het gas verplaatst zich van en naar omliggende bloedvaten.

VOORKOM PROBLEMEN MET HET JUISTE VOER

Wanneer je sluierstaart drijvend voer krijgt aangeboden, dan hapt je vis lucht aan bij het pakken van het voer. Op deze manier krijgt je vis problemen met zijn evenwicht. Je kunt soms zien dat hij op z’n zij of zelfs op z’n kop hangt. Door een sluierstaart dus zinkend voer (korrels) te geven kunnen dit soort problemen soms voorkomen worden. Wij als Jacker-dierenartsen adviseren dus altijd zinkend voer voor sluierstaarten!

ANDERE OORZAKEN VAN ZWEMBLAASPROBLEMEN

Problemen met de zwemblaas kunnen ook andere oorzaken kunnen hebben zoals:
– onjuiste temperatuur van het water (te koud),
– wormen,
– bacteriën
– sporozoën (eencelligen).
Sommige sluierstaart-soorten hebben een kortere zwemblaas. Deze soorten zijn gevoeliger voor problemen van de zwemblaas.

DE VERZORGING VAN JE SLUIERSTAART

De meeste mensen weten wel dat je een vis niet in een kom moet huisvesten. Maar wellicht heb je nog andere vragen over de optimale verzorging van je sluierstaart of je andere vissen? Of wil je weten wat je kunt doen als je sluierstaart ziek is? Maak direct je afspraak en overleg via live video met je dierenarts die je vragen gericht en deskundig kan beantwoorden.
Zoek in de HuisdierenApp de dierenarts die werkt met Videobellen

Alles in de buurt in één app
Naast de dierenartsen en dierenklinieken staan ook alle alle dichtstbijzijnde gedragsdeskundigen, dierenspeciaalzaken, pensions, trimsalons, uitlaatgebieden, evenementen etc. in één handige app.

Lekker uitlaten en loslopen
Met je hond uitwaaien op het strand, wandelen in het bos of zwemmen in een plas? In de HuisdierenApp vind je de lekkerste uitlaatplekken en losloopgebieden.

Behandelingen of medicatie niet vergeten?Seintje!
Met onze medische herinneringenservice vergeet je je huisdier nooit meer te ontwormen, te ontvlooien of medicijnen te geven. Zo houden we samen je huisdier gezond.