Tips voor lekkere en (soms ook) gezonde snacks voor jouw huisdier(en) en vogels uit de buurt. Allemaal tips en recepten voor de echte thuis-chef ; ) Heb je ook een voertip of misschien zelf een recept gemaakt en geschreven? Laat het ons weten en mail ons met jouw tip via info@huisdierenapp.nl 

Veel plezier met bakken en voeren!

Kerst kattensnoepjes (niet graanvrij)

Wat heb je nodig?
– Blikje tonijn op water, liefst zonder zout. Uitgelekt.
Als je geen tonijn zonder zout kunt vinden, kies dan voor de variant met de minste hoeveelheid zout.
– 1 cup havermeel
– 1 groot ei
– 1 theelepel olijfolie
– 1 grote eetlepel gedroogde catnip  (verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak)
– Maatbeker of lepel met cup
– Aanduiding
– Oven
– Keukenmachine
– Bakpapier of een siliconen bakmat

Wat moet je doen?

Havermeel kun je, als je het niet in de winkel kunt vinden, gemakkelijk zelf maken door havervlokken tot meel te vermalen in de keukenmachine.
Verwarm de oven op 175 graden. Zet vast een ovenplaat klaar met een vel bakpapier. Doe de tonijn, havermeel, ei, olijfolie en catnip in de keukenmachine en vermaal tot het een dik en glad mengsel is. Maak van het deeg kleine balletjes (1 balletje kun je maken van ongeveer een halve theelepel deeg). Plaats deze balletjes op de ovenplaat. Met een satéprikker of mes kun je inkepingen maken zodat je straks de snoepjes kunt breken. Bak de snoepjes 10 tot 12 minuten op 175 graden. Als de bovenkant droog is en de snoepjes licht bruin gekleurd zijn, dan kunnen ze eruit. Laat afkoelen.

Bewaar de snoepjes in een luchtdicht trommeltje of bakje. In de koelkast blijven ze tot 7 dagen goed. Recept van Joy Wilson

Feestelijke Vogelkoekjes

 

Wat heb je nodig?
– Vogelzaad (2 eetlepels)
– Havermout (2 eetlepels
– Bloem (1 eetlepel)
– Honing (1 eetlepel)
– Water (halve eetlepel)
– Eventueel extra noten en zaden
– Oven en bakplaat
– Bakpapier
– Kom of bakje
– Eventueel uitsteekvormpjes
– 20 min + 30 min oventijd

Wat moet je doen?

Warm de oven voor op 180°C. Pak een kom of een bakje en voeg de vogelzaad, havermout en bloem toe en mix dit door elkaar. Mix nu het water er doorheen. Als laatst voeg je de honing toe en nu mix je het tot een geheel. Het moet ongeveer zo dik zijn als deeg. Als dit niet het geval is, voeg er dan nog wat water of meel bij. Het moet niet te plakkerig zijn, maar wel zo bij elkaar blijven dat je er vormpjes mee kan maken. Leg de mix op de bakplaat met bakpapier en je kan beginnen met de vormpjes maken. Hiervoor kan je uitsteekvormpjes gebruiken voor koekjes, maar je kan het ook zelf maken! Tips: Maak een gaatje in het koekje, zodat je hier een touwtje doorheen kan doen en op kan hangen in de kooi. Recept van Daphne Stange

Simpele en gezonde hondensnacks en hondenkoekjes  recept 

Wat heb je nodig? 

– 1 kop tarwebloem
– 1 kop havermout
– 1/2 kop lijnzaad (heel of gebroken)
– 1/2 tot 1 kop (rundvlees) bouillon
– 1/4 kop pindakaas Wat moet je doen?

Wat moet je doen?

Verwarm de oven voor op 190° C.
Meng de ingrediënten in een grote kom. Voeg steeds een beetje bouillon toe tot het deeg mooi compact is. Vorm dan een grote deegbal en rol deze uit op je aanrecht (met een beetje bloem op het aanrecht zodat het niet teveel blijft plakken) .
Rol uit tot ongeveer 1 cm dikte en maak leuke vormpjes.
Bak ongeveer 10 minutes totdat ze mooi honing bruin zijn en draai dan om. Bak deze kant ook ongeveer 10 minuten. Laat de hondenkoekjes volledig afkoelen, je kunt ze dan in een luchtdichte trommel ongeveer een week bewaren.Recept van Dutchiz.

Recept voor Konijnensnoepjes

Wat heb je nodig?

– 100 gram konijnenvoer (ik gebruik Selective brokken, gemengd konijnenvoer is niet geschikt voor dit recept)
– 100 gram havermout
– 100 gram wortel
– 100 gram banaan

Wat moet je doen?

Maal het konijnenvoer fijn. Geen foodprocessor? Dan kun je de brokjes ook in een zak (of kom) doen en met een deegroller de brokjes fijnstampen. Voeg het havermout toe en roer door elkaar. Rasp de wortels en prak de banaan fijn, voeg beide toe aan het droge mengsel en kneed tot een samenhangend deeg. Is het nog wat te droog, dan kun je eventueel wat extra banaan of een beetje water toevoegen. Let wel op dat het niet te nat wordt. Het is voldoende als je het tot kleine balletjes kunt samendrukken en het dan zijn vorm behoudt.
Maak balletjes die ongeveer even groot zijn als knikkers. Rollen tussen je handen gaat niet heel goed, dus gebruik je vinger om er stevige balletjes van te maken. Leg ze allemaal op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de konijnensnoepjes op 150 °C (boven- en onderwarmte) in ongeveer 25-30 minuten. De buitenkant is nu hard, terwijl ze van binnen nog wat zachter zijn. Laat de bakplaat in de oven staan terwijl die afkoelt. Zo kunnen ze verder uitharden. 
Eenmaal afgekoeld haal je de konijnensnacks uit de oven en kun je ze aan je konijn geven.

TIPS
Bewaren: In een luchtdicht zakje enkele weken houdbaar.
Recept van Laura’s bakery