Konijnen zijn al jong vruchtbaar. Hoe kun je de zwangerschap herkennen? hoe lang is de draagtijd van een konijn en wat zijn de voordelen van castreren?

WANNEER IS EEN KONIJN VRUCHTBAAR?

Konijnen zijn al vroeg vruchtbaar, al vanaf ongeveer 3-4 maanden.
Als je een mannelijk (rammelaar) en vrouwelijk konijn (voedster) hebt, dan kun je verwachten dat je vroeg of laat een nestje konijntjes krijgt. Wil je geen nestje? Dan zul je jouw konijnen al vanaf deze leeftijd moet scheiden, totdat ze gecastreerd kunnen worden.

WAT IS DE DRAAGTIJD VAN EEN KONIJN?

Het konijn is een zogenaamde ‘geinduceerde ovulator’. Dit betekent dat het konijn pas na een dekking een eisprong (ovulatie) krijgt. Ongeveer 10-12 uur na de dekking vindt de eisprong plaats. Als er een succesvolle dekking heeft plaatsgevonden dan is de drachtlengte ongeveer 28-32 dagen.

KONIJN ZWANGER OF SCHIJNZWANGER?

Ook een konijn kan schijnzwanger zijn. Het lijkt hierbij net of een konijn echt drachtig is; ze kan wat agressiever worden (verdediging nest), haren plukken van borst en buik om een nest te maken, verzamelen van andere nestmaterialen (hooi, stro, etc.) en zelfs melk gaan produceren. De schijndracht bij een konijn is korter dan de normale drachtlengte, ongeveer 14-17 dagen.
Er kan eventueel een drachtecho gemaakt worden bij de lokale dierenarts, maar dit is niet gebruikelijk.

SYMPTOMEN ZWANGER KONIJN

Een drachtig konijn laat dezelfde symptomen zien als hierboven bij de schijnzwangerschap beschreven. Het verschil met een schijndracht is dus de lengte, een dracht duurt langer dan een schijndracht en is dus ongeveer 28-32 dagen.

WEL OF NIET CASTREREN?

Wanneer je geen nestje wilt, dan adviseren wij om je voedster te laten castreren. Hiermee voorkomen je het ontstaan van baarmoederontstekingen of -tumoren. Veel voedsters krijgen hier namelijk vroeg of laat mee te maken. Daarnaast zijn gecastreerde voedsters vaak minder dominant en agressief tegenover andere konijnen.

MEER WETEN OVER ‘HET’ KONIJN OF SPECIFIEK JÓUW KONIJN(EN)?

Maak direct je afspraak en overleg via live video met je dierenarts die je vragen gericht en deskundig kan beantwoorden. In 10 minuten zekerheid over vragen die je hebt van gedrag tot preventieve tips. Een eenvoudige manier om je konijnen gezond en blij te houden.
Zoek in de HuisdierenApp de dierenarts die werkt met Videobellen

Alles in de buurt in één app
Naast de dierenartsen en dierenklinieken staan ook alle alle dichtstbijzijnde gedragsdeskundigen, dierenspeciaalzaken, pensions, trimsalons, uitlaatgebieden, evenementen etc. in één handige app.

Lekker uitlaten en loslopen
Met je hond uitwaaien op het strand, wandelen in het bos of zwemmen in een plas? In de HuisdierenApp vind je de lekkerste uitlaatplekken en losloopgebieden.

Behandelingen of medicatie niet vergeten?Seintje!
Met onze medische herinneringenservice vergeet je je huisdier nooit meer te ontwormen, te ontvlooien of medicijnen te geven. Zo houden we samen je huisdier gezond.