Ik ben alweer 25 jaar werkzaam als dierenarts, waarvan 20 jaar als homeopathisch werkend dierenarts. En nog steeds reageren er mensen verbaasd, als ik vertel dat homeopathie ook heel goed ingezet kan worden bij katten. Natuurlijk niet voor alles. Het is een aanvullende geneeswijze, naast de reguliere (= gangbare) diergeneeskunde. Het hangt van de klacht van de kat af wat de meest geëigende behandeling is. Bij een botbreuk of longontsteking is de reguliere diergeneeskunde altijd de eerste keus. Daarnaast zijn er aandoeningen waarbij beiden een optie zijn, bijvoorbeeld bij een blaasontsteking zonder bacteriën. Tot slot zijn er aandoeningen waarvoor regulier eigenlijk geen (goede) behandeling bestaat, maar waar je met homeopathie vaak heel goed kunt helpen. Ik denk dan met name aan gedragsproblemen, veroorzaakt door stress en chronische aandoeningen van huid of darmen,die te maken hebben met verminderde weerstand.

Ik behandel zelf dus al ruim 20 jaar katten met homeopathie. De meest diepgaande effecten zie je met de klassieke homeopathie. Dat wil zeggen dat je op basis van het verhaal van de kat: klachten en individuele kenmerken, gaat kijken welk homeopathisch middel daar het beste bij past. Om alle benodigde informatie te verzamelen is een homeopathisch consult noodzakelijk. Zo’n consult duurt een uur en omvat alles wat met de kat te maken heeft. Hoe meer ik te weten kom over de kat, des te beter kan ik het juiste middel kiezen. Het is dan ook heel belangrijk dat je als eigenaar je kat goed kent.

De grootste uitdaging bij katten is het naar binnen krijgen van het homeopathische middel liefst zonder dwang. Ook al werk ik zelf met melksuiker korrels, die helemaal niet vies smaken, toch zijn de meeste katten niet van plan deze korrels zomaar op te eten. Meestal moet het dus toch met een klein beetje eten of via het drinkwater. De opname van homeopathische middelen vindt plaats in de mond, via het mondslijmvlies. Het is daarom het mooiste als er verder niets anders in de mond zit, maar bij katten ben ik heel coulant. Het gaat erom dat de kat het opeet. Als het middel goed gekozen is, werkt het ook met eten erbij.

Ik heb in de afgelopen al veel katten kunnen helpen, die bij hun eigen dierenarts waren uitgedokterd. Het lukt helaas niet altijd, maar homeopathie is dan ook geen wonder therapie. Soms lukt het gewoon niet of alleen in combinatie met een reguliere behandeling. Dit laatste zie ik nogal eens bij allergische huidproblemen bij katten. Dit is echt een uitdaging. Wat het extra moeilijk maakt dat is dat veel allergie testen die je bij honden wel kunt uitvoeren bij katten niet mogelijk of onbetrouwbaar zijn. Wilt u meer weten over de mogelijkheden bij uw kat neem dan gerust contact met mij op.

Evelien van der Waa, homeopathisch werkend dierenarts, aangesloten bij het CKRD en CKC, lid van de VCWD en de IAVH, www.homeopathischdierenarts.nl, 030 – 220 33 96