Valt je kat straks in een zwart gat?

Veel katten zijn van slag sinds hun eigenaar thuis is door corona. Zij zijn straks opgelucht als jij weer lekker je oude ritme oppakt en veel de deur uit bent: eindelijk rust! Maar andere katten genieten juist erg van alle extra aandacht die ze nu krijgen, en dan zijn er ook nog katten die in coronatijd in huis zijn gekomen en niet beter weten dan dat je er vrijwel altijd bent. Zulke katten kunnen zich knap ongelukkig gaan voelen als ze opeens veel meer alleen zijn. Daarom geef ik je graag een aantal tips: zowel voor de katten die het moeilijk hebben met je aanwezigheid als voor de katten die daar juist van genieten.

Is je kat een rustzoeker?

Als katten zich onprettig voelen in een situatie zie je dat hun gedrag verandert. Meer slapen of juist onrustig gedrag; overmatig miauwen; meer krabben aan de meubels; meer kopjes geven… allemaal tekenen dat je kat niet lekker in zijn vel zit. Als zulk gedrag is ontstaan sinds jij en eventuele gezinsleden meer thuis zijn, dan is de link snel gelegd. Voor zo’n kat is het belangrijk dat je nu zorgt dat hij je kan ontlopen. Hoge plekjes inrichten buiten bereik van (kinder)handen; extra kamers in huis toegankelijk maken waar het rustig is – en de kat daar dan ook echt met rust laten. Het zijn kleine, maar voor de kat verrassend essentiële, dingen die je kunt doen om hem wat meer privacy te geven.

Is je kat een gezelligheidsdier?

Er zijn óók katten die overduidelijk genieten van je aanwezigheid. Ze zijn voortdurend bij je in de buurt, lopen je achterna door het hele huis en raken van slag als ze even geen aandacht krijgen. Kortom, de liefhebbers van gezelligheid. Dat kan nog wel een dingetje worden als je straks weer meer van huis bent…

Plan daarom vooruit

Dit soort katten kun je het beste voorbereiden op de situatie waarin ze meer alleen zullen zijn. Als je daar nu al bij stilstaat, heb je tijd om je kat te laten wennen. Vraag jezelf af:

  • Hoeveel uur ben je straks van huis, en op welke gewoontes van je kat gaat dat invloed hebben?
  • Ligt je kat nu altijd bij jou, of andere mensen, in huis?
  • Open je geregeld de deur zodat de kat naar buiten kan?
  • Geef je de kat vaak kleine maaltijden?
  • Speel je nu vaker met hem dan voorheen?

Kortom: wat gaat er straks voor de kat veranderen?

Dit kun je nu al doen                                         

Heb je een beeld van waar de kat nu aan gewend is en hoe de situatie straks wordt? Dan kun je alvast oplossingen bedenken, of beginnen met de kat aan iets te laten wennen.

  • Ligt je kat veel bij jou of andere mensen? Ga dan nu al regelmatig even de deur uit, ook als het niet hoeft, zodat de kat telkens een tijdje alleen thuis is.
  • Gaat je kat graag naar buiten en heeft hij geen kattenluikje? Overweeg dan een luikje te plaatsen, zodat hij zelf kan bepalen wanneer hij naar buiten en naar binnen gaat.
  • Geef je je kat vaak kleine maaltijden? Schaf dan nu alvast een voerautomaat aan. Zo kun je hem, ook als je niet thuis bent, op vaste tijden kleine beetjes blijven voeren.
  • Is je kat erg speels? Er zijn allerlei oplossingen tegen de verveling, waarmee je nu al kunt beginnen. Zo kun je hem alvast wennen aan het eten uit voerpuzzels. Ook kun je een ritme invoeren voor spel op de tijden waarop je straks wel thuis zult zijn.

Je ziet: je kunt nu al veel doen om te voorkomen dat je kat in een zwart gat valt. Voorkom eenzaamheid of verveling, en zorg dat je kat een blije kat blijft.

Wil je graag een advies op maat voor je eigen kat(ten)? Neem dan contact op met een gediplomeerde kattengedragstherapeut bij jou in de buurt. Je vindt ze op www.kattengedragstherapeuten.nl en natuurlijk ook in de huisdierenapp.

Meer informatie over kattengedrag en emoties, zoals verlatingsangst bij katten, vind je op onze website: www.kattenkenniscentrum.nl

Maggie Ruitenberg, kattengedragsdeskundige

Katten Kenniscentrum Nederland