Als je een huisdier hebt is het niet altijd alleen maar leuk, een dier kost geld voor de dagelijkse verzorging en kan ziek worden of een ongeluk krijgen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om zowel de preventieve (voorzorgsmaatregel) zorg als onverwachtse zorg, door bijvoorbeeld een ongeluk, het hoofd te bieden.

Waar denk je aan bij dagelijkse verzorging?

Naast natuurlijk voeding moet er ook aan parasieten-bestrijding gedaan worden en moet je dier zeker één keer per jaar naar de dierenarts voor een gezondheidscontrole.  Als je je dier regelmatig laat controleren, ben je er vroeg bij als er eventuele problemen zijn en kan je zelfs problemen voorkomen.  De kosten die gemoeid gaan met preventieve zorg, zeg maar ‘voorzorgsmaatregelen’ zorg, kun je tegenwoordig spreiden. Diverse dierenklinieken bieden een preventief zorgplan aan, waarbij je maandelijks via een automatische incasso een bedrag betaalt. Vervolgens krijg je 4x per jaar de producten die werken tegen vlooien, teken en wormen en ook de kosten voor de vaccinatie zijn gedekt. Doordat je als het ware een abonnement bij je dierenarts hebt, krijg je ook nog extra’s aangeboden zoals gratis nagelknippen en een extra gezondheidscheck.   

Waar denk je aan bij onvoorziene kosten?

Voor de onvoorziene kosten denken we aan bv een ziekte, gebitsproblemen, huidaandoeningen of een ongeluk waardoor een operatie noodzakelijk is.  Hiervoor kan je een speciale huisdierenverzekering afsluiten. Die kosten betaal je ook met een bedrag per maand en als je naar de dierenarts gaat, worden vanuit jouw polis de kosten betaald. Vaak wel met een eigen risico.

Er zijn een kleine tiental verschillende verzekeringen voor huisdieren. Ze verschillen qua dekking en polisvoorwaarden, soms zit er een sterilisatie/castratie optie bij en er bestaan zelfs verzekeringen voor papegaaien en konijnen!

Als je zowel een preventief zorgplan hebt én een verzekering, ben je rondom gedekt voor eventuele problemen met je dier. Ze kunnen dus heel goed naast elkaar bestaan.

Resumerend: een preventief zorgplan is voor de voorziene kosten (die je vooraf weet) en een verzekering is voor de onvoorziene kosten (die onverwachts optreden).

Om huisdierenverzekeringen te vergelijken kan je kijken bij verzekerjehuisdier.nl