Het Leidse bedrijf In Ovo krijgt een lening van 40 miljoen euro van de Europese Investeringsbank. In Ovo kan met hun Ella-machine in één seconde het geslacht bepalen van een niet-uitgebroed kippenei. Dat voorkomt uiteindelijk de vernieting van miljoenen hanenkuikens in Nederland.

Wereldwijd worden er per jaar miljarden hanenkuikens gedood, omdat de pluimvee-industrie niets aan deze dieren heeft. Ze leggen immers geen eieren. Met de Ella-machine van In Ovo kan worden voorkomen dat ze moeten worden geslacht. 

Geslachtsbepaling

De eieren die haantjes bevatten, hoeven niet eerst uitgebroed te worden om het geslacht te bepalen, wat veel energie bespaart. Doordat net uit het ei gekomen haantjes niet worden vergast of versnipperd, voorkomt de machine ook dierenleed. De niet-uitgebroede eieren worden gebruikt als proteïne in diervoeding, wat verspilling tegengaat.

In Ovo is sinds de oprichting in 2011 bezig met de ontwikkeling van de Ella-machine. Een ei bevat 1500 biomarkers en één biomarker bevat het geslacht van de kip. De Ella-machine neemt een minuscuul monster uit het broedei en bepaalt in één seconde met 95 procent zekerheid het geslacht van het kippenei. 

De geslachtsbepaling vindt plaats tussen 9 en 12 dagen nadat het ei is gelegd, als het ongeboren kuikentje nog geen gevoel heeft.

Mogelijk Europees verbod

Doordat je op voorhand het geslacht weet, voorkom je dat er wereldwijd jaarlijks 6,5 miljard hanenkuikens worden geruimd. Alleen in de Europese Unie gaat het jaarlijks om 330 miljoen haantjes en in Nederland om zo’n 45 miljoen.

Er is al jaren een discussie over het onnodig doden van eendagskuikens. In Duitsland en Frankrijk is er sinds 2023 een verbod op het doden van eendagshaantjes. De Europese Unie praat over een mogelijk Europees verbod.

In Nederland en België is er nog geen verbod. Al wil Piet Adema, demissionair minister van Landbouw, dat de pluimveesector meer inzet op methodes om het aantal te doden haantjes te verminderen.

Duizenden eieren per uur

Inmiddels staan er twee Ella-machines bij een grote broederij in Ochten. Hier worden duizenden eieren per uur gecontroleerd op geslacht. De 40 miljoen euro wil In Ovo gebruiken voor het verbeteren van hun machine en voor marketing, om zo meer machines te kunnen verkopen in Europa en de Verenigde Staten. België plaatst over twee weken hun eerste Ella-machine.

Bron: RTL Nieuws

Delen