Bron: Instagram @Politie_Amsterdam

Bij een automobilist in Amsterdam zijn deze week acht puppy’s gevonden die werden vervoerd in een sporttas. Volgens de politie gaat het vermoedelijk om illegale dierenhandel.

De automobilist is een 32-jarige man. Hij werd in de buurt van het Geervliet in Amsterdam-Buitenveldert staande gehouden, volgens de politie omdat hij ‘opvallend gedrag’ vertoonde. Agenten van de eenheid landelijke Expertise en Operaties controleerden zijn auto, waarna ze de bijzondere vondst deden.

Verdachte aangehouden

“Uit een piepende tas kwamen de puppy’s tevoorschijn”, meldt de politie. De dierenpolitie werd opgeroepen en de jonge hondjes werden meegenomen naar het bureau. De automobilist werd vervolgens aangehouden op verdenking van het vervoeren van puppy’s zonder de juiste papieren.

Volgens de politie is er vermoedelijk sprake van illegale dierenhandel.

“Hoe schattig de diertjes er ook uitzien, vaak hebben ze genetische afwijkingen of zijn ze te vroeg bij hun moeder weggehaald”, zegt de dierenpolitie. “Ook is er met betrekking tot de handel in dieren veel Europese regelgeving van toepassing die in orde moet zijn.”

Erbarmelijke omstandigheden

Mensen worden gewaarschuwd goed op te letten waar ze hun hond kopen, die soms illegaal het land worden binnengesmokkeld. “De dieren leven soms in erbarmelijke omstandigheden”, meldt de politie. “Soms zitten ze bijvoorbeeld lange tijd in hun eigen ontlasting tijdens de reis naar het land waar ze verkocht worden.”

“Ze worden niet als levende wezens behandeld maar echt als handelswaar. Er gaat erg veel geld om in de illegale handel”, aldus politie Amsterdam.

Doorgefokte honden

Volgens de politie zagen de acht puppy’s er op het eerste gezicht verzorgd uit, maar daar is niet altijd alles mee gezegd. “Helaas zie je bij doorgefokte honden vaak dat ze op latere leeftijd bepaalde klachten krijgen waar ze erg onder lijden”, zegt de politie.

Een arts kijkt de hondjes daarom ook nog na om hun gezondheid vast te stellen, waarna ze op een veilige plek worden ondergebracht. “Hopelijk zijn ze in orde.”

Bron: RTL Nieuws

Delen